Věda na UK: Medailonek prof. Zdeňka Strakoše

Věda na UK: Medailonek prof. Zdeňka Strakoše

Fakulta / video

Další díl cyklu Věda na UK představuje profesora Zdeňka Strakoše, uznávaného odborníka na výpočtovou matematiku. „Matematika je jako poezie, ve zkratce dokáže vyjádřit velmi hluboké myšlenky,“ říká mimo jiné v krátkém sestřihu.


Prof. Ing. Zdeněk Strakoš, DrSc., (* 1957) působí na Katedře numerické matematiky MFF UK. Je také zástupcem ředitele v Nečasově centru pro matematické modelování. Věnuje se numerické a výpočtové matematice, zejména výzkumu krylovovských metod. V minulosti působil na několika zahraničních univerzitách, mj. na Emory University v americké Atlantě, kde se také zasadil o vybudování vědecké školy numerické lineární algebry. Byl předsedou panelu Počítačové vědy a informatiky pro hodnocení grantů Evropské výzkumné rady (ERC), v současnosti je na UK koordinátorem pomoci potenciálním žadatelům o granty. Získal několik ocenění, mj. medaili Bernarda Bolzana, zlatou medaili Univerzity Karlovy nebo titul Fellow, který mu udělila Společnost pro průmyslovou a aplikovanou matematiku (SIAM).


Mohlo by vás také zajímat:

Věda na UK: Centrum vizuální historie Malach
Věda na UK: Medailonek Jiřího Klimeše
Věda na UK: Medailonek prof. Pavla Exnera
Věda na UK: Medailonek prof. Eduarda Feireisla
Věda na UK: Medailonek Stanislava Hencla
Věda na UK: Úspěchy týmu prof. Petra Němce
Věda na UK: Medailonek Víta Šislera
Věda na UK: Matematik Jaroslav Nešetřil
Věda na UK: Astrofyzik prof. Jiří Bičák

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.