Věda na UK: Medailonek Stanislava Hencla

Věda na UK: Medailonek Stanislava Hencla

Matematika / video

Další díl cyklu Věda na UK představuje nadaného matematika Stanislava Hencla. Ten se věnuje matematické analýze a za svůj výzkum teorie deformací těles obdržel v roce 2015 ocenění Neuron pro mladé vědce. V krátkém sestřihu doc. Hencl přibližuje nejen předmět svého bádání, ale hovoří také o zkušenostech, které získal během působení na University of Jyväskylä ve Finsku.



doc. RNDr. Stanislav Hencl, Ph.D., (* 1976, Pardubice) vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, kde také obhájil tituly RNDr. a Ph.D. V roce 2010 se habilitoval na docenta. V letech 2003-2005 pracoval jako postdoktorand na University of Jyväskylä ve Finsku. Od roku 2005 přednáší na Katedře matematické analýzy MFF UK. Zabývá se matematickou analýzou a studiem deformací těles. Pro svůj projekt Sobolev mappings - Vlastnosti funkcí a zobrazení v Sobolevových prostorech získal prestižní grant ERC CZ. V minulém roce byl navíc za vynikající badatelské výsledky odměněn Cenou Neuron, která je určena mladým vědcům do 40 let. Publikuje v prestižních vědeckých časopisech, jeho texty mají přes 340 citací.


Mohlo by vás také zajímat:

Věda na UK: Úspěchy týmu prof. Petra Němce
Věda na UK: Medailonek Víta Šislera
Věda na UK: Matematik Jaroslav Nešetřil
Věda na UK: Astrofyzik prof. Jiří Bičák

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.