Technologický startup Apify partnerem Matfyzu

Technologický startup Apify partnerem Matfyzu

Informatika / článek

Platforma Apify, na které Jan Čurn a Jakub Balada, dva spolužáci z Matfyzu, začali před čtyřmi lety pracovat, má dnes po celém světě tisíce uživatelů. Mladí vývojáři a úspěšní podnikatelé jsou nyní fakultními partnery a své zkušenosti budou předávat studentům.

Apify provozuje cloudovou službu pro extrakci dat a automatizaci procesů na webu. Firma vznikla před čtyřmi lety jako projekt dvou absolventů Matfyzu. Jan Čurn a Jakub Balada si po škole založili firmu na zakázkový vývoj softwaru. „Pro našeho zákazníka jsme potřebovali crawler na stahování dat z webu, žádný z dostupných programů však neměl všechny potřebné funkce. Tak jsme se rozhodli, že si vytvoříme vlastní nástroj, a ukázalo se, že je o něj velký zájem,“ říkají o svých podnikatelských začátcích.

O několik měsíců později získali podporu od amerického podnikatelského akcelerátoru Y Combinator. Na čtvrt roku se přesunuli do amerického Silicon Valley, aby tam pod vedením mentorů svůj produkt zdokonalili. První verze Apifier vstoupila na trh v říjnu roku 2015.

„Apify se věnuje velmi důležitému tématu přístupnosti dat na webu. Tam, kde poskytovatelé selhávají ve volbě vhodného způsobu publikace dat, umožňuje Apify data opakovaně získávat alespoň zpracováváním webových prezentací,“ říká dr. Jakub Klímek z Katedry softwarového inženýrství MFF UK.

Český startup, který má v současnosti 16 zaměstnanců, minulý měsíc vstoupil do partnerského programu Matfyzu. Nejde přitom o první kontakt této mladé firmy s fakultou. Jan Čurn už v minulosti přednášel na Matfyzu a letos v květnu se na svou alma mater vrátí znovu. „Již druhým rokem mám na Matfyzu přednášku v rámci předmětu Firemní semináře, kde se studentům snažím přiblížit, jaké to je založit technologický startup. Považoval bych za obrovský úspěch, kdyby se mi podařilo přesvědčit třeba i jediného studenta, že založit vlastní startup, nebo pro nějaký pracovat, je dobrá kariérní volba. Člověk se velmi rychle učí takové věci, o které by v akademii nebo ve velké firmě ani nezavadil,“ upřesňuje mladý podnikatel.

Studenti budou mít nově šanci spolupracovat se zástupci Apify také při psaní diplomových prací a řešení softwarových projektů. Vypisovaná témata budou vycházet z firemní praxe. „Pracujeme na mnoha zajímavých projektech, které se týkají hlavně distribuovaných systému, sítí, plánování a zpracování dat. Věříme, že pro studenty to bude zajímavá zkušenost,“ dodává Jan Čurn.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.