Jaké je studium na Matfyzu?

Jaké je studium na Matfyzu?

Fakulta / komentář

V předposledním komentáři napsal Patrik Novotný, student prvního ročníku, proč se rozhodl podat si přihlášku na Matematicko-fyzikální fakultu. Moje bakalářské studium se naopak chýlí ke konci, a tak po třech letech studia můžu nabídnout pohled z druhé strany.

Při podávání přihlášky na vysokou školu byla Matematicko-fyzikální fakulta mou jedinou volbou. Měla jsem jasno, že se chci věnovat vědě a fyzikálnímu výzkumu. Je pravda, že během let studia bylo moje rozhodnutí mnohokrát prověřeno, a to nejen u samotných zkoušek, ale někdy i večer před nimi, kdy jsem sama sebe přesvědčovala, že jsem dobře připravena a zkoušku určitě zvládnu. Kdybych se k bakalářskému studiu měla teď přihlašovat znovu, svoje rozhodnutí bych neměnila.

Pokud se někomu zmíním, jakou vysokou školu studuji, většinou se mi od dotyčného dostane uznání. Matematicko-fyzikální fakulta má i mezi širokou veřejností velmi dobrou pověst – je to sice pověst obtížné vysoké školy, ale také školy, která se pravidelně umísťuje na předních příčkách žebříčků hodnocení domácích univerzit.

Studium na Matematicko-fyzikální fakultě prověří nejen vaše znalosti, ale také odhodlání věnovat se oboru, a to třeba když se na konci prvního semestru musíte učit na zkoušky, zatímco vaši spolužáci ze střední školy si už dávno užívají volna. V průběhu studia pak narazíte na několik překážek, jako jsou úvodní kurzy Matematické analýzy a Fyzikální praktikum na Fyzice nebo Principy počítačů na Informatice. Odměnou však je, že se velmi brzy můžete stát součástí vědecké komunity, pracovat na výzkumných úkolech díky studentským fakultním grantům nebo diskutovat s předními českými vědci na volitelných seminářích.

Od bývalých spolužáků z gymnázia někdy slýchám, že se na zkoušku učili jediný večer, a stejně odešli s jedničkou. Na Matfyzu bych s tímto přístupem nejspíš neuspěla. O to větší je však moje radost, když složím zkoušku, na kterou jsem se několik dní poctivě připravovala. Mezi vysokými školami u nás existují nepopiratelné rozdíly, někde studenti musí vynaložit větší úsilí, aby titul získali. Snaha se však vyplatí, být absolventem Matematicko-fyzikální fakulty totiž znamená téměř stoprocentní šanci budoucího zaměstnání a schopnost uplatnit se ve vědeckém prostředí na celém světě. A když se ohlédnu za svým studiem, vím, že jsem si na Matfyz nepřišla jen pro titul, ale hlavně pro znalosti a schopnosti. I proto jsem se rozhodla pokračovat ve studiu na Matfyzu a včera jsem si podala přihlášku do navazujícího magisterského programu.


Mohlo by vás zajímat:

Komentář: Věříme vědě?
Komentář: Gender (e)quality
Komentář: Učit vědu je věda!
Proč jsem se stal studentem Matfyzu
Komentář: Konspirace a věda

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.