Z Matfyzu mezi manažery koncernu Volkswagen

Z Matfyzu mezi manažery koncernu Volkswagen

Matematika / Informatika / rozhovor / pozvánka

Dnešní pracovní trh neustále postrádá velké množství IT expertů, zájemci si mohou nabídky přehazovat vidlemi a mladí absolventi mohou zvesela střídat každé dva roky nového zaměstnavatele. Takový je boj o lidi. RNDr. Hana Antošová je však důkazem, že pokud vám vaše pracovní prostředí nabídne hodně velkou variabilitu a možnosti, není problém zůstat s ním spojen téměř čtvrt století, možná i celou kariéru.

Vystudovala na Matfyzu koncem sedmdesátých let matematiku, ale po mateřské nastoupila jako softwarová specialistka právě u mladoboleslavské Škodovky. Postupně prošla různými technologiemi vývoje SW v různých oblastech firemních procesů a posléze se vypracovala do pozice vedoucí jednoho ze čtyř IT oddělení Škoda Auto, zaměřeného na firemní ERP systémy. Byla zodpovědná za implementace a podporu těchto systémů nejen ve Škoda Auto v Mladé Boleslavi, ale i v dceřiných společnostech a některých společnostech koncernu Volkswagen.

Řídila mezinárodní týmy IT specialistů, procesní analýzy, vývoj softwarových projektů a velké zahraniční implementační projekty v Evropě i Asii, převážně zaměřené na sytém SAP. Pod jejím vedením vzniklo ve Škoda Auto certifikované SAP kompetenční centrum, první v koncernu Volkswagen, které získalo řadu prestižních ocenění. Téměř 19 let spoluurčovala IT strategii v Škoda Auto i koncernu Volkswagen.

Pak strávila dva roky v Číně. Přesto se opět vrátila a v posledních letech usiluje o aktivní propojení Matfyzu právě s IT odborníky v Boleslavi.

Přednáška Hany Antošové "Z Matfyzu mezi manažery koncernu Volkswagen" bude součástí Jednoho dne s informatikou a matematikou ve čtvrtek 7. února 2019

Hanko, každý rok se ptáme zájemců o studium, proč k nám jdou studovat. Nejčastější argumenty jsou stále zajímavý obor, prestiž Matfyzu a perspektiva získání kvalitního vzdělání.

Souhlasím dnes a bylo to platné i v době mého studia. Tyto argumenty jsou nadčasové. Vzhledem k dlouhé historii Matfyzu a trvalé kvalitě jeho studia lze s vysokou pravděpodobností tvrdit, že to bude platit i v budoucnosti.

Co vám Matfyz dal a vzal?

Dal? Studium, které mne bavilo. Smysl pro řád, vytrvalost, logiku, schopnost se orientovat v neznámých problémech. Spoustu velmi inteligentních a zajímavých spolužáků, se kterými se stále i po letech pravidelně stýkáme. A co mi vzal? Nevzpomínám si, že by mi Matfyz něco vzal.

Jaký byl za vás poměr studentek vůči studentům? Jakou šanci mají dívky v praxi dnes?

V době mého studia Numerické matematiky byla v ročníku cca jedna studentka ku dvěma studentům. Příjemný poměr pro nás, děvčata . Ale teď vážně - dívky v oborech informatiky/matematiky mají velkou šanci uspět v kariéře, přestože se budou pohybovat v převážně mužském prostředí. V logice se vyrovnají mužům, ale navíc cílevědoměji dotahují věci do konce a mají jednu úžasnou výhodu. Většina z nich má schopnost multitaskingu. Schopnost sledovat a dobře se soustředit na několik paralelně běžících témat a činností. Ideální pro týmovou práci i vedoucí pozice.

Proč si myslíte, že by děvčata měla studovat informatiku nebo matematiku?

Nemohu mluvit za všechna děvčata. Já mám ráda logické úlohy, ale mám krajní nechuť ke všemu, co obsahuje techniku, stroje a jakékoliv čudlíky. Jako dítě jsem nikdy nestrkala šroubovák do zásuvek, abych zjistila, co to udělá. To je překážka ve studiu technických oborů, nebavily by mne. A studium matematiky/informatiky to dilema elegantně řeší. Nabízí spoustu logického myšlení naprosto bez čudlíků.

Vám se podařilo uspět v mezinárodním koncernu. Bylo to spíš díky vašemu nastavení, nebo na tom měla podíl i fakulta?

Určitě nezanedbatelnou částí fakulta.

Jak to, že vás neomrzelo pracovat tolik let v jedné firmě?

Zvláštní, že? Už proto, že mne práce musí bavit. Škoda Auto dává svým zaměstnancům velký prostor pro jejich vlastní iniciativu a podporuje jejich rozvoj, nejen ten odborný. Je to velmi dynamická společnost, která se stále mění, roste, reaguje na vnější prostředí. A to přináší stále nové úkoly, výzvy a profesní růst. A spoustu neopakovatelných zážitků. Prostě se nemůžete nudit.


Související odkazy:


Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.