Škodovka láká do svých řad datové analytiky, počítačové lingvisty i vývojáře aplikací

Škodovka láká do svých řad datové analytiky, počítačové lingvisty i vývojáře aplikací

Fakulta / článek

Studenti Matfyzu se na startu nového akademického roku podívali do zákulisí mladoboleslavské Škoda Auto. První z letošní série exkurzí, které pořádá Kariérní a poradenské centrum MFF UK, byla určena především budoucím informatikům.

V jakých oblastech provozu firmy Škoda Auto může najít uplatnění šikovný absolvent Matfyzu? Podle Antonína Holuba, který na Matfyzu vystudoval informatiku a pro mladoboleslavskou Škodovku pracuje už více než pět let, jde hlavně o 3D aplikace ve virtuální realitě (tzv. digital faktory), konkrétně simulace rozmístění strojů na linkách, plánování apod. Další oblastí jsou výpočetní systémy, které jsou důležité pro plánování crashtestů či aerodynamických zkoušek. Stále více potřební jsou odborníci na řešení smart mobility a technologie e-call, označované jako Škoda Connect.

Nepostradatelná je práce datového analytika, který ve Škoda Auto řeší různé implementace, poskytuje podporu technologickým platformám, vytváří preditiktivní analýzy či vizualizace. Podle Ing. Vojtěcha Mikáta si rozvoj řady podpůrných a asistenčních systémů žádá rovněž experty na počítačovou lingvistiku či fanoušky do vývoje aplikací pro plánování společných jízd či tras na základě zvyklostí řidiče.

„O matfyzáky máme zájem hlavně proto, že berou problémy jako výzvu, kterou chtějí zdolat. Samotné vzdělání je důležité, ale člověk musí mít i jisté vnitřní pnutí, které ho nutí neustále objevovat nové problémy a nacházet řešení. Měl by být zkrátka zvídavý a ochotný dále se rozvíjet. Takové lidi mezi sebe rádi přijmeme,“ shrnula dr. Hana Antošová, specialistka pro nábor IT pracovníků a absolventka matematiky na Matfyzu.

Po úvodní teoretické části čekala studenty prohlídka moderního datového centra. Na 1 500 metrech čtverečních se nachází téměř 5 000 serverů, které uchovávají více než 21 petabytů dat.

Účastníci exkurze se také podívali, jak funguje moderní robotizovaná linka ve slévárně, a na závěr si užili prohlídku historických kousků škodováckého muzea.

Studentům druhých a vyšších ročníků nabízí Škoda Auto odborné stáže a vedení závěrečných prací. Čerstvým absolventům je otevřen trainee program s možnostmi zahraničních výjezdů. Bližší informace jsou k dispozici na www.skoda-kariera.cz.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.