Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento II

Zápisky z Erasmu: Itálie, UniversitĂ  di Trento II

Fakulta / reportáž

UbÄ›hly tĂ©měř dva mÄ›sĂ­ce od mĂ©ho prvnĂ­ho ÄŤlánku, a tak se hlásĂ­m s další várkou zápiskĹŻ. MĂ© pocity se od příjezdu nezmÄ›nily. VĂ­ce ÄŤasu teÄŹ musĂ­m trávit ve škole, případnÄ› domácĂ­ přípravou, ale pořád mi zbĂ˝vá dost volna na vĂ˝lety.

Pohled na Neapol, v dálce je vidět sopka Vesuv (foto: D. Štumpf)
Pohled na Neapol, v dálce je vidÄ›t sopka Vesuv (foto: D. Ĺ tumpf)

Ĺ kola a má prvnĂ­ návštÄ›va italskĂ©ho doktora

Rozvrh nemám příliš nabitĂ˝, zapsal jsem si pĹ™edmÄ›ty za 30 kreditĹŻ, ale pĹ™esto chodĂ­m do školy kaĹľdĂ˝ den. Styl vĂ˝uky se příliš neliší od toho našeho. Velkou vĂ˝hodou je, Ĺľe vÄ›tšina pĹ™ednášek je nahrávána. Všechny mĂ© pĹ™edmÄ›ty jsou ohodnoceny šesti kredity a jsou rozdÄ›lenĂ© na pĹ™ednášku a cviÄŤenĂ­. Za vypracovánĂ­ domácĂ­ch ĂşkolĹŻ z cviÄŤenĂ­ zĂ­skává student velmi ÄŤasto plusovĂ© body ke zkoušce. Oproti Matfyzu jsou pĹ™edmÄ›ty na univerzitÄ› v Trentu vĂ­ce orientovanĂ© na praxi, coĹľ znamená, Ĺľe mnohem vĂ­ce ÄŤasu trávĂ­m pracĂ­ na poÄŤĂ­taÄŤi neĹľ s tuĹľkou v ruce.

BÄ›hem semestru mohou studenti navštÄ›vovat libovolnĂ© pĹ™ednášky, jelikoĹľ na univerzitÄ› neexistuje zápis pĹ™edmÄ›tĹŻ. Studenti se zapisujĂ­ pouze na zkoušky. VelkĂ˝ rozdĂ­l oproti ÄŚesku shledávám v národnostnĂ­m sloĹľenĂ­. ZatĂ­mco na Matfyzu studenta z cizĂ­ zemÄ› skoro nepotkáte, tady je angliÄŤtina na dennĂ­m pořádku.

Jako jeden z mála erasmákĹŻ jsem si zapsal tÄ›locvik. ZvláštnostĂ­ je, Ĺľe pĹ™i zápisu musĂ­te mĂ­t od doktora podepsanĂ˝ certifikát, Ĺľe jste zdravĂ˝. Musel jsem tedy navštĂ­vit doktora v Trentu. NaštÄ›stĂ­ umÄ›l anglicky (coĹľ u mĂ­stnĂ­ch starších osob, rozumÄ›j nad 30, nenĂ­ vĹŻbec pravidlem), a tak mĂ© prvnĂ­ vyšetĹ™enĂ­ probÄ›hlo bez problĂ©mĹŻ. Druhou zvláštnostĂ­ je, Ĺľe na cviÄŤenĂ­ch jsem jedinĂ˝ kluk mezi dvaceti dÄ›vÄŤaty.

Od poloviny října mi zaÄŤaly hodiny italštiny, a tak doufám, Ĺľe brzy omezĂ­m svĂ© používánĂ­ google translatoru. DoteÄŹ pokaĹľdĂ© obÄ›dvám se slovnĂ­kem, protoĹľe jĂ­delnĂ­ÄŤek v menze je pouze v italskĂ©m jazyce. Vaří zde dobĹ™e, ale jĂ­dla nejsou tak rozmanitá jako v jĂ­delnách v Praze. Primi piatti (prvnĂ­ chod) jsou vĹľdy tÄ›stoviny s omáčkou a secondi piatti (druhĂ˝ chod) bĂ˝vá plátek masa se zeleninou. ObÄ› jĂ­dla vyjdou dohromady na necelĂ˝ch pÄ›t eur, ale pořádnÄ› ÄŤlovÄ›ka zasytĂ­.

PoÄŤasĂ­, volnĂ˝ ÄŤas a bláznivá Neapol

PoÄŤasĂ­ bylo aĹľ donedávna pĹ™esnÄ› takovĂ©, jakĂ© jsem od Itálie oÄŤekával - azuro s příjemnĂ˝mi teplotami. Krásná okolnĂ­ příroda vyslovenÄ› vybĂ­zĂ­ k vĂ˝letĹŻm, tudĂ­Ĺľ jsem skoro kaĹľdĂ˝ vĂ­kend trávil s kamarády chozenĂ­m po horách. A nejenom vĂ­kendy. UĹľ nÄ›kolikrát mi odpadly pĹ™ednášky, a tak jsem v tĂ˝dnu vzal kolo a jel se projet - nádhernĂ˝ pocit bĂ˝t uprostĹ™ed tĂ˝dne v horách.

Cyklovýlet (foto: D. Štumpf)

BÄ›hem prvnĂ­ch dvou mÄ›sĂ­cĹŻ pršelo asi dvakrát, ale to se koncem října zmÄ›nilo. Za tĹ™i dny napršelo tolik, Ĺľe v Trentu hrozily záplavy - všechny školy byly uzavĹ™enĂ©. Tedy kromÄ› mĂ© fakulty, která sĂ­dlĂ­ na kopci. Ale stejnÄ› rychle jako deštÄ› pĹ™išly, tak i odešly - dnes píši ÄŤlánek opÄ›t za sluneÄŤnĂ©ho poÄŤasĂ­.

SlĂ˝chával jsem, Ĺľe je velkĂ˝ rozdĂ­l mezi severnĂ­ a jiĹľnĂ­ ItáliĂ­. A je to pravda. S nÄ›kolika erasmáky jsme se vydali na ÄŤtyĹ™dennĂ­ vĂ˝let do Neapole, tĹ™etĂ­ho nejvÄ›tšího mÄ›sta Itálie, kterĂ© nemĹŻĹľe bĂ˝t vĂ­ce odlišnĂ© neĹľ Trento. Neapol je na prvnĂ­ pohled mnohem chudší, mnohem hluÄŤnÄ›jší a lidĂ© tam pořád za něčím spÄ›chajĂ­. Zvuk klaksonu mi pořád znĂ­ v hlavÄ›. Nemohli jsme si nechat ujĂ­t návštÄ›vu PompejĂ­, turisty velmi oblĂ­benĂ©ho mĂ­sta, kterĂ© za návštÄ›vu rozhodnÄ› stojĂ­. Pokud mi nÄ›kdy bude scházet námÄ›t na zápisky, tak dopodrobna popíši naši návštÄ›vu jiĹľnĂ­ Itálie. Tento zážitek by totiĹľ vydal na celĂ˝ román.


Předchozí díl:

Zápisky z Erasmu: Itálie, UniversitĂ  di Trento I

Tento ÄŤlánek jsme automaticky naimportovali z pĹ™edchozĂ­ho redakÄŤnĂ­ho systĂ©mu. Pokud se v nÄ›m nÄ›co pokazilo, dejte nám prosĂ­m vÄ›dÄ›t.