Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento I

Zápisky z Erasmu: Itálie, Università di Trento I

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Využil jsem příležitosti a vyrazil do zahraničí prostřednictvím programu Erasmus+. Svůj první článek píšu dva týdny po příjezdu do Trenta (česky Trident) z kampusu fakulty, na které budu nadcházející rok studovat. Jak vyjádřit dosavadní pocity? Tutto è bene!

Univerzita pro nás zorganizovala výlet na hrad Stenico. Další částí programu byla procházka kolem jezera Molveno. Celý výlet byl zadarmo (foto: D. Štumpf)
Univerzita pro nás zorganizovala výlet na hrad Stenico. Další částí programu byla procházka kolem jezera Molveno. Celý výlet byl zadarmo (foto: D. Štumpf)

Studium v cizí zemi mě lákalo už dlouho. Změna prostředí zajistí spoustu nových zkušeností. Když člověk sebere odvahu, čeká ho ale další tvrdý oříšek - rozhodnout se kdy, kamna jak dlouho.

Kdo hledá, najde

Po zvážení několika variant jsem se rozhodl vycestovat v druhém ročníku na magistru a studium si kvůli Erasmu o rok prodloužit. Od svých kamarádů, kteří už na studijním pobytu byli, jsem měl jenom pozitivní ohlasy, takže jsem si řekl, že vyrazím rovnou na celý rok. Jestli to bylo správné rozhodnutí, teprve zjistím, ale zatím toho rozhodně nelituji.

Výběr místa jsem považoval za nejdůležitější část příprav, takže jsem s hledáním univerzity začal téměř s ročním předstihem. A vyplatilo se. V prvním kroku bylo nutné projít seznam univerzit, se kterými má Matfyz uzavřenou dohodu, a z něj si vybrat několik favoritů. Ukázalo se však, že to není úplně jednoduchý úkol.

Hledal jsem školu, kde se vyučují předměty zabývající se informační bezpečností, a zároveň místo, které nabízí možnost aktivního vyžití. Takových univerzit na seznamu moc není. Během dlouhého času stráveného googlováním mě zaujala univerzita v Trentu, která má jeden celý obor věnovaný IT security a navíc Alpy v těsné blízkosti. Vše vypadlo ideálně. Až do té doby, než jsem napsal katedrovému koordinátorovi, jestli bych danou dohodu mohl využít.

Dostal jsem zamítavou odpověď s vysvětlením, že v Trentu byla tato dohoda zajištěna s jinou katedrou než tou, která zajišťovala předměty vhodné pro mě. Pokračoval jsem tedy v hledání. Grenóbl. Stejný problém jako u Trenta. Proč se u zařízených dohod neuvádí i fakulta, se kterou je tato dohoda uzavřena? Ušetřilo by to spoustu času.

Department of Information Engineering and Computer Science, kde budu celý rok studovat. Kampus se nachází nad Trentem ve vesnici Povo a je z něj nádherný výhled na okolní hory (foto: D. Štumpf)

Ani po dalším pátrání jsem nenašel lepšího kandidáta než Trento. Obrátil jsem se tedy na pana docenta Tůmu, jestli by mi pomohl zařídit novou dohodu s katedrou informačních technologií v Trentu. A jelikož jsem začal s hledáním univerzity dostatečně včas, pořád byla šance, že se to podaří. Poslali jsme tedy pár emailů do Trenta, ale ani v říjnu, ani v listopadu nám nedorazila odpověď. Nechtěl jsem se vzdát, tak jsem poprosil svého italského kamaráda, jestli by mi e-mail přeložil z angličtiny do italštiny. A to zabralo! Na začátku ledna (pár dnů před uzávěrkou přijímání nových dohod) byla nová dohoda zařízena.

Parta Erasmus

Přednášky na univerzitě v Trentu začínají kolem poloviny září. Každá fakulta to má trochu jinak, na té mé výuka začínala nejdřív, a to dvanáctého. Do Itálie jsem dorazil několik dní předem, abych měl čas na zabydlení. To se ukázalo jako šťastné rozhodnutí, protože stejný nápad měla i spousta dalších erasmáků. Díky facebooku jsme se dali dohromady a podnikli spolu první výlet k jezeru Lago di Terlago. Nakonec jsme v podobném složení strávili skoro celý první týden. A vlastně skoro každý den až dodnes.

Výlet s partou erasmáků (foto: D. Štumpf)

Všichni jsme byli rádi, že jsme tu našli nové kamarády. Během prvních dnů v Trentu jsme měli zajištěné i seznamovací aktivity od univerzity - sportovní den a výlet na hrad. Studentská organizace ESN také každý týden organizuje nějakou akci (welcome party, výlety do okolních měst atp.). Každý tu tedy během prvních dnů pozná spoustu nových lidí!

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.