Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz V

Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz V

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Z Rakouska jsem se sice vrátila teprve před týdnem, už teď mi ale chybí víc, než bych si byla dřív schopná představit.

Lyžování v rakouském Kreischbergu (foto: E. Janásková)
Lyžování v rakouském Kreischbergu (foto: E. Janásková)

Jak si užít Erasmus co nejvíc?

I když se to na začátku nezdá, pár měsíců uteče jako voda. Je proto dobré mít už na začátku představu, jak chcete Erasmus prožít, abyste na konci nezjistili, že jste vlastně vůbec nic nestihli. Můžete totiž dělat přesně to, co chcete. Záleží jenom na vás, jak tuhle příležitost pojmete. Chcete si najít co nejvíce kamarádů z celého světa? Naučit se nový jazyk? Získat znalosti z oboru, který se nikde jinde ve světě neučí? Každou noc pařit v jiném baru? Procestovat nejbližší okolí?

Většinou si člověk vybere zemi, která je mu sympatická, a zbytek už jde ruku v ruce. Najít si kamarády a hodně cestovat se dá prakticky všude. Kdybyste se náhodou chtěli zaměřit na získání unikátních znalostí, může být hledání obtížnější, protože najít školu, která obstojí v porovnání s Matfyzem, není jen tak.

Co jsem si od Erasmu slibovala já? Především jsem si chtěla odpočinout, protože posledních několik let mám pocit, že nic nestíhám. Lákalo mě, že budu pět měsíců dělat přesně to, co chci, a že budu mít čas sama na sebe. Těšila jsem se, že budu hodně cestovat. Že získám nový náhled na svůj obor a nový příval nadšení z jeho studia. Procvičím si jazyky. Troufám si tvrdit, že všechno z toho se mi povedlo. Za osobní úspěch taky považuji to, že jsem se za celou dobu nezúčastnila jediné párty.

Jak se naučit německy?

Po sedmi letech studia francouzštiny jsem se na Matfyzu začala učit německy. S přibývajícím věkem mi totiž němčina začala připadat perspektivnější. Erasmus byla ideální příležitost, jak se v jazyce zlepšit, takže volba padla na Rakousko. Polovina předmětů vyučovaných na Technische Universität Graz měla být v němčině. Po příjezdu se však ukázalo, že od nového akademického roku je všechno v angličtině. I tak jsem se ale na jednu zkoušku učila z 250 německých slidů.

Zlepšit se v němčině jsem si opravdu přála, takže jsem si hned po příjezdu vyřídila kartičku v městské knihovně a pustila se do čtení knížek pro prvňáčky. Na univerzitě jsem se také zapsala na kurz němčiny. A s Němkou Alenou, která v Grazu dělá doktorát ze slovanských jazyků a mluví dobře česky, jsme vytvořily jazykový tandem a pravidelně se na dvě hodiny scházely. Kromě toho jsem ještě objevila jazykový večer, který se konal každý čtvrtek. Scházeli se na něm především cizinci žijící v Grazu, aby si v přátelském a bezpečném prostředí procvičili němčinu.

Moje „učebnice“ němčiny (foto: E. Janásková)

Přiznávám, že na začátku Erasmu jsem německy neuměla v podstatě vůbec. Teď po čtyřech měsících si poradím ve většině komunikačních situací. Za nejdůležitější ovšem považuji to, že mě němčina začala hrozně bavit. Bylo to poprvé, kdy jsem se učila cizí jazyk opravdu s chutí a po svém. Třeba tak, že jsem si na internetu našla jednoduché novinové články a nahrávky.

S učením francouzštiny mám spojen pocit, že se stále nikam neposouvám. S němčinou naopak velkou vnitřní motivaci a pocit, že všechno leží v mých rukách. Navíc jsem po návratu zjistila, že i v Praze se koná spousta jazykových setkání, kde mohu s němčinou pokračovat. Stačí jen vědět, kde hledat.

Není škola jako škola…

Na Matfyzu studuji statistiku, takže na technice v Grazu jsem si zapsala všechno, co se statistikou aspoň trochu souviselo. Konkrétně Biostatistiku a návrhy experimentů, Aplikovanou statistiku, Matematickou statistiku, Aplikovanou matematiku a Statistický projekt. Překvapilo mě, že na rakouské univerzitě známkují i cvičení, zatímco u nás člověk získává zápočet. Stejně tak je možné si zapsat jenom přednášku, na cvičení vůbec nechodit, a získat tak méně kreditů. Skoro jako by šlo o dva různé předměty.

Zkoušky byly většinou ústní a požadoval se spíše celkový přehled. O každé problematice jsme se bavili asi deset minut, než jsme přešli k další. Na Matfyzu jsem se většinou u zkoušky setkala s podrobným rozebíráním konkrétní kapitoly/věty/důkazu. I přes to, že jsem si zapsala nejpokročilejší předměty, se vším už jsem se na Matfyzu setkala. Což ovšem ve výsledku hodnotím velmi pozitivně, protože jsem se mohla soustředit na různé aplikace a podstatu věci. Nejvíc mě rozhodně obohatil Statistický projekt, ve kterém jsem řešila reálný problém skutečné firmy se skutečnými daty. Všechno jsem řešila na pravidelných konzultacích s neskutečně milým a vstřícným profesorem.

V továrně na čokoládu Zotter (foto: archiv autorky)

Díky značné domácí přípravě jsem se naučila, jak se zorientovat v problematice, které zpočátku nerozumím, což považuji za velice užitečné. Na Biostatistice (statistika pro biology) jsem zjistila, kolik mi toho Matfyz vštípil ohledně precizního vyjadřování, neboť mi značné množství desinformací a nepřesností pravidelně zvedalo tlak. Na druhou stranou ilustrační video s animovanými králíčky vysvětlující centrální limitní větu mě upřímně pobavilo.

Zkoušky probíhaly v podstatě v průběhu semestru, takže poslední týdny byly poněkud náročnější. Zjistila jsem ale, že když si člověk každou sobotu vyhradí na lyžování v Alpách nebo na návštěvu továrny na čokoládu či lázní, dodá mu to dost sil do dalšího studia.

Na závěr bych ještě ráda uvedla pár příkladů, co mě naučilo bydlení na kolejích (v průběhu semestru se mnou v bytě pro šest osob koexistovala Maďarka, Brazilka, Korejka, Italka, Španělka, Američanka a Uganďanka):

  • Plesnivá klobása vypadá po pečlivém vydrhnutí drátěnkou jako nová
  • Před příchodem uklízečky je potřeba pořádně uklidit a umýt nádobí, jinak přijde stížnost
  • Když nejsou nože, maso se dá docela dobře naporcovat i nůžkami
  • Olej se po smažení dá slít do hrnku a recyklovat
  • Pečené brambory s pečenou cibulí, vařené brambory s vařenou cibulí a  smažené brambory se smaženou cibulí jsou tři různá plnohodnotná jídla (na cestování si člověk musí ušetřit)
  • To, že nějaký jazyk neovládáte, neznamená, že jím nemůžete dlouze hovořit.

Erasmus mi změnil pohled na hodně věcí. Na cizince, cestování, vzdělání, učení jazyků… A taky na Prahu. To je tak, když pět měsíců posloucháte obdivná a závistivá vzdychnutí v reakci na místo, odkud pocházíte. Vnitřní motivace do života není nikdy dost. Vyplňte přihlášky, dokud je ještě čas!


Předchozí díly:

Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz I
Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz II
Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz III
Zápisky z Erasmu: Rakousko, Technische Universität Graz IV

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.