Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València I

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València I

Fakulta / fotogalerie / reportáž

V novém dílu Zápisků z Erasmu nás Jiří Guth Jarkovský, student obecné fyziky na Matfyzu, vezme do středomořské Valencie.

Přelet přes Alpy (foto: J. Guth Jarkovský)
Přelet přes Alpy (foto: J. Guth Jarkovský)

Zrovna když v Praze zavládly největší mrazy následované nepříjemným smogem, sbalil jsem si kufry a odjel na jeden semestr do španělské Valencie. Na tamní polytechnické univerzitě teď studuji „Průmyslový inženýring”, ačkoli ze čtyř předmětů, které mám, je skutečně průmyslový jen jeden.

Jak jsem dospěl k rozhodnutí jít studovat zrovna na tuhle univerzitu? Matematicky. S přítelkyní jsme chtěli vyjet na Erasmus spolu a množiny univerzit, kam jsme mohli oba, měly jeden průnik, a to byla právě Universitat Politècnica de València. Z přítelkyně je už ex-přítelkyně, ale já rozhodně nelituji, že jsem svou přihlášku na Erasmus nestáhl a rozhodl se vyrazit do teplých krajin.

Jak je ve Valencii?

Nejčastější otázka, kterou teď dostávám od přátel v Česku. Moje odpověď: Blaze. Počítal jsem s tím, že ve Valencii bude tepleji než v Česku. To by napadlo každého. Ale cítit na vlastní kůži květnovou teplotu začátkem února je skutečně kouzelný pocit. To si stále nemůžu vynachválit. Atmosféru samozřejmě doplňují všudypřítomné palmy a pomerančovníky se zralými plody.

A jídlo? Boží! Paella, horchata, olivy, plody moře… Vše, co jsem dosud ochutnal, bylo vynikající a ani ne moc drahé.

Méně příznivé jsou ve Valencii ceny studentských kolejí, které začínají na 450 eurech za měsíc. Naproti tomu ubytování v privátu se dá sehnat za 150 až 300 eur, podle požadovaného luxusu.

Obecně mě ve Španělsku baví všímat si všech těch drobných kulturních odlišností. Například tu mívají pračku v kuchyni, a nikoliv v koupelně. Koho by to napadlo?

Matfyzák studuje „humanitní vědy“

Bohužel nemám certifikát ze španělštiny, a z toho důvodu můžu navštěvovat jen předměty v angličtině. To celkem dost omezilo výběr. Nakonec jsem zvolil Mathematical Methods, Automatic Control, Participatory Decision Making a španělštinou a jsem s touto kombinací nadmíru spokojený.

Po dvou a půl letech na Matfyzu je pro mě příjemnou změnou zapsat si jednou takový „humanitní“ předmět jako participativní rozhodování. Občas se v něm sice objeví třeba matice nebo lineární rovnice, ale kromě toho je to jen takové příjemné naučné povídání.

Naopak Automatic Control mi dává studenou sprchu. Matfyzák by si řekl, že inženýring bude jen taková lehčí aplikovaná fyzika nebo matika. A ono ne, jde o celkem komplikovanou vědu. Je to trochu zvláštní pocit kombinovat Laplaceovu transformaci, komplexní analýzu a zaokrouhlování, ale učím se mnoho nového, takže jak se říká, „za mě dobrý“.

Moudré slovo na závěr

Když se mě lidé ptali, proč chci jet na Erasmus, nedokázal jsem jim moc dobře odpovědět. Říkal jsem, že mi všichni říkali, že to je skvělá zkušenost a že každopádně musím jet, pokud můžu. Jelikož mi tohle tvrdilo skutečně mnoho lidí, věřil jsem jim a upřímně to bral jako důvod na Erasmus jet. A teď s nimi nemohu nesouhlasit. S Erasmem přijde mnoho útrap, ale také mnohem více radostí. Je toho tolik, že nemá cenu vše rozebírat a vysvětlovat. Pokud můžete, na Erasmus určitě jeďte. Je to skvělá zkušenost a určitě toho nebudete litovat!


Další díly:

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València II
Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València III
Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València IV

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.