Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València II

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València II

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Jak vypadají zkoušky na valencijské polytechnice? Nejen o tom píše Jiří Guth Jarkovský v dalším díle Zápisků z Erasmu.

Logo mé fakulty (foto: J. G. Jarkovský)
Logo mé fakulty (foto: J. G. Jarkovský)

Už jsou to tři měsíce, co jsem začal studovat na Polytechnické univerzitě ve Valencii, a abych pravdu řekl, uběhlo to jako voda.

Poznávání Španělů

Když někomu řeknete, že plánujete jet na půl roku na Erasmus, můžete očekávat reakce typu: „A nebojíš se? Sám, takhle daleko a na tak dlouhou dobu...“ Přirozená odpověď je „Ne“. Jistě, mohu ztratit pas, mohou mě okrást, může se mi něco stát, ale odvážný člověk se přeci nebojí cestovat. Tato odpověď však nepokrývá celou otázku. Její klíčová část není BÁT SE, ale SÁM. A to si člověk neuvědomí předem, neuvědomí si to ani po čtrnácti dnech, ale uvědomí si to tak po měsíci a půl.

Jedna věc je chybějící sociální kontakt s blízkými, ale s tím se osobně vyrovnávám dobře. Trochu horší je chybějící sociální kontakt s KÝMKOLI. Jakmile jsem se ve Valencii trochu rozkoukal, začalo na mě dopadat to, že jsem tam vůbec nikoho neznal. Ten čas, kdy jsem nebyl ve škole, jsem seděl u sebe v pokoji na židli. Jistě, mohl jsem jít ven, do města, na pláž, ale šel bych tam sám. Upřímně mě překvapilo, že to takhle pocítím, takže jestli vám mohu dát jednu radu – nepodceňte tento aspekt, pokud někam na delší dobu pojedete.

Samozřejmě každý problém má své řešení a v tomhle případě naštěstí stačilo trochu přitlačit na pilu a situace se zlepšila. Velmi se mi osvědčil systém tzv. language exchange, který organizuje valencijská univerzita. Člověk vyplní dotazník o tom, kdy má čas, jakými jazyky mluví a jaké se chce naučit, a systém mu přiřadí jiného člověka s odpovídajícími časovými možnostmi a s komplementárními jazyky, kterými hovoří a které se učí. Tak mi byl přiřazen Španěl Miguel, který mě učí španělštinu a já jeho zase angličtinu. Jednou týdně spolu zajdeme na tapas, trochu pokecáme a je to fajn.

Poprvé u zkoušek

Zkoušky ve Španělsku fungují odlišně než v Česku. Semestr má dvě části a po každé následuje zkouškové období. Na konci semestru je potom ještě jedno opravné zkouškové.

Pro každý předmět je v každém zkouškovém vypsán pouze jeden termín zkoušky. Student má tedy na každou zkoušku jeden pokus, i když výsledek z jedné z prvních dvou zkoušek si může opravit v opravném zkouškovém.

Na valencijské polytechnice mě první zkouškové čekalo na konci března. No, co vám budu povídat, nečekal jsem, že to bude těžké, a těžké to skutečně nebylo. Bylo až trochu trapné, že v testu s možnostmi ABCD se každé dvě špatné odpovědi lišily o dva detaily, zatímco každá špatná s dobrou se lišily o jeden detail (viz foto). Asi byste poznali, co je správná odpověď, i když španělsky nemluvíte.

Las Fallas

Týden před zkouškami se ve městě konal festival oslavující příchod jara – Las Fallas. Tradici, která se váže výhradně k Valencii a blízkým vesnicím, tvoří mnoho různých prvků.

Jedním z nich jsou ohňostroje. Ty byly ve městě k vidění už tři týdny před hlavním festivalovým veselím, a to pravidelně každý den ve dvě hodiny odpoledne. Během samotných Fallas se potom ohňostroje konaly i v noci.

Ústředním zvykem je stavba obřích dřevěných a polystyrenových soch (tzv. fallas), které se na konci slavností zapálí a nechají shořet. Kromě toho ulice města zdobí barevná světélka, Španělé všude hází petardy, místní ženy se oblékají do složitých krojů (tzv. falleras) a městem se ozývá muzika dlouho do noci. Dělo se toho skutečně mnoho a byla trochu škoda, že slavnosti vyšly zrovna na týden přesně před zkouškami.

Velikonoční prázdniny ve znamení cestování

Většina studentů na Erasmu využívá svůj volný čas k cestování. Člověk se tomu ani nediví – zvlášť studenti ze vzdálenějších zemí chtějí co nejlépe využít svého schengenského víza. Já jsem zatím ještě necestoval prakticky vůbec. Jednak už jsem v sousedním Portugalsku i ve Francii byl, jednak to stojí nemalé peníze, ale hlavně jsem doposud většinu volného času musel věnovat psaní bakalářské práce.

V blízkém Maroku jsem však ještě nebyl a bakalářskou práci jsem dopsal koncem března. Jako na zavolanou mají zrovna v polovině dubna ve Španělsku dlouhé velikonoční prázdniny. Jelikož ale tento článek teprve dopisuji na palubě trajektu plujícího přes Gibraltarský průliv, vyprávění o Maroku si nechám až do dalších zápisků.


Předchozí díl:

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València I

Další díly:

Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València III
Zápisky z Erasmu: Španělsko, Universitat Politècnica de València IV

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.