Matematická vína πnot noir vstupují na trh

Matematická vína πnot noir vstupují na trh

Fakulta / fotogalerie / článek

Refektář malostranské budovy Matfyzu ožil v mezinárodní den čísla π představením zcela nové rodiny vín πnot noir z produkce Znovínu Znojmo, a.s. Originální vína inspirovaná známou matematickou konstantou vznikla ve spolupráci s MFF UK. Úspěch netradičnímu nápadu popřáli speciální hosté prof. Jan Pirk, Taťána Míková, Ljuba Krbová a Ondřej Neff.

Ze slavnostního uvedení vín πnot noir (foto: Svoboda)
Ze slavnostního uvedení vín πnot noir (foto: Svoboda)

V někdejším jezuitském refektáři se sešlo početné publikum, které přivítal děkan fakulty prof. Jan Kratochvíl. Ten v krátkosti pohovořil o historii místa i propojení tradice vína a vzdělanosti. Slavnostní uvedení symbolicky začalo ve tři hodiny, 14 minut a 15 sekund odpoledne.

Předseda představenstva Znovínu Znojmo, a.s., Ing. Pavel Vajčner následně představil znojemské vinařství a enolog Ing. Jakub Smrčka hostům přiblížil technologii kryomacerace, s jejíž pomocí byla vína z rodiny noir připravována. Následující minuty patřily historii a vlastnostem čísla π, do kterých posluchače zasvětila Mgr. Tereza Bártlová z katedry matematické analýzy MFF UK.

Gratulace přednesli speciální hosté kardiochirurg prof. Jan Pirk, meteoroložka a moderátorka Taťána Míková, herečka Ljuba Krbová a spisovatel Ondřej Neff. Vínu popřáli mnoho spokojených konzumentů a tržních úspěchů. Následovala očekávaná degustace. K ochutnávkám byla připravena všechna vína z edice, tedy bílý klaret, růžové a červené.

Vína πnot noir pocházejí z hroznů vypěstovaných na hustopečských vinohradech. Jak podotkl Ing. Smrčka, loňské horké léto bylo pro zrání hroznů mimořádně příznivé, a tato skutečnost se nepochybně odrazila i v chuťových vlastnostech samotného vína. Konzumenty zaujme jejich hebká chuť s tóny červeného ovoce, jako jsou třešně, brusinky nebo maliny.

Myšlenka vzniku „matematického“ vína získala pevné obrysy na podzim loňského roku, kdy došlo mezi Matfyzem a Znovínem Znojmo k slavnostnímu podpisu memoranda o partnerství. Kulaté pinoty pak vznikly v provozu v Jaroslavicích s využitím unikátní technologie kryomacerace. Při té se bobule vína nejprve zchladily na teplotu 3,14 °C, a teprve poté nechaly kvasit.

K zajímavostem nové edice patří uzávěry lahví, a to skleněné zátky z čirého skla od firmy Preciosa, a dále etiketa s reprodukcí obrazu akademického malíře Josefa Velčovského.

Všechna vína z rodiny πnot noir budou dostupná na e-shopu fakulty a dále v běžných potravinářských sítích, vybraných vinotékách a online obchodě Znovínu.


Mohlo by vás zajímat:

Opojné vlastnosti čísla π
Matfyz uvádí speciální edici vín
Matfyz zahájil spolupráci se Znovínem
TZ: Matematika vína

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.