Český tým opět dobyl Univerziádu

Český tým opět dobyl Univerziádu

Fakulta / článek

Ve dnech 31. 8. – 6. 9. 2015 se ve Varšavě konal čtvrtý ročník univerzitního mistrovství Evropy v bridži. Českou republiku a Vysokou školu chemicko-technologickou reprezentoval tým ve složení Patrik Bouřa, František Králík, Jan Králík a Jakub Vojtík, který studuje matematiku na Matfyzu.

Akademické mistrovství Evropy v bridži 2015
Akademické mistrovství Evropy v bridži 2015

Účast na turnaji byla velmi pestrá, zúčastnila se například univerzita z Lisabonu a turecká univerzita Akdeniz, kterou možná trochu nečekaně reprezentovala šestice Turkyň. Celkem se do Univerziády zapojilo dvanáct týmů a turnaj se hrál systémem „round-robin“, každý s každým hrál zápas na dvacet rozdání.

Přestože česká výprava dosáhla velmi přesvědčivého vítězství (s náskokem více než 20 VP, tedy o celý zápas), konkurence byla silná. Největší nebezpečí hrozilo od polských týmů z Varšavy a Vratislavi, které byly složeny z velmi zkušených hráčů a vítězů mnoha prestižních turnajů. Českému celku se turnajem podařilo probít systémem start-cíl a od prvního až do posledního kola se držel na vedoucí pozici s jedinou prohrou v předposledním kole proti týmu z Vratislavi.

Tento úspěch je na poli univerzitních mistrovství již několikátý. Minulý rok si česká výprava odvezla zlato z mistrovství světa v Opatiji, před dvěma lety to byl bronz z mistrovství Evropy v Kraljevici a před třemi lety stříbro z mistrovství světa v Remeši. „Určitě se nedá říct, že bychom před turnajem s něčím počítali. Na univerzitních soutěžích z předchozích tří let sice česká výprava stála pokaždé na stupních vítězů, ve všech třech případech to však bylo jiné umístění a i složení týmu se lišilo. Nejspíš jsme tedy byli považováni za jednoho z favoritů na medaili, i tak byl ale určitě minimálně jeden tým papírově silnější než my,“ přibližuje Jakub Vojtík atmosféru turnaje. „A přestože by toto mohl být jeden z předpokladů pro nervy drásající průběh turnaje, nakonec jsme celou soutěží prošli téměř bez zaváhání a i díky tomu byla atmosféra na turnaji, alespoň pro nás, spíše poklidná,“ dodává Jakub.

Kromě hraní bridže se Jakub věnuje také jeho popularizaci. Je členem týmu Sportujemehlavou.cz a autorem popularizačních článků o bridži. „V rámci tohoto projektu začínáme letos s kurzy bridže na dvou pražských gymnáziích, přičemž příští rok by to mohlo být dalších 5 až 10 škol. Naším cílem je rozšířit povědomí o bridži a přivést k této zajímavé hře co nejvíce nových hráčů,“ popisuje Jakub cíl popularizačních aktivit.


Mohlo by vás také zajímat:

Karban na Matfyzu
Bridžový seriál IV: Letní opakování
Bridžový seriál III: Trumfové závazky v bridži
Bridžový seriál II: Ukázka bridžové partie
Bridžový seriál I: Co je vlastně bridž

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.