Želvování posedmé

Želvování posedmé

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Poněkud netradičně se sedmý ročník šifrovací hry Budějovické želvování uskutečnil až na konci léta. Původně plánované jarní termíny propršely, proto jsme soutěž odložili na polovinu září v naději, že nám vyjde lepší počasí. Nevyšlo. Přesto se letošní hra povedla a účastníci si užili jak novou várku záludných šifer, tak aktivity na stanovištích.

Přípravy na hru byly letos hektičtější než obvykle. Šifry byly jasné už na jaře, ale připravit je do tisknutelné podoby letos trvalo nějak dlouho. Svůj čas si vyžádalo také programování webinfa, k jehož jednoduchému návrhu přibývaly nové a nové funkce. Den před hrou ale bylo vše připraveno a v noci jsme se stihli i vyspat.

Změna termínu a tradičně špatné počasí se bohužel podepsalo na počtu přihlášených týmů, především v kategorii Začátečníci. Na start v sobotu ale i tak dorazilo přes 65 týmů. Letos jsme neměli k dispozici reproduktor, takže jsme předstartovní informace předávali výhradně silou vlastních hlasivek. Start jsme o pět minut zdrželi, aby se stihla připravit první šifra, a pak hra vypukla.

V dětských kategoriích hra probíhala podle plánu. Dětské týmy se postupně přesouvaly mezi stanovišti, na kterých letos nevznikaly tak dlouhé fronty jako v minulých letech, a s šiframi si poradily, třebaže na to občas potřebovaly zalaminátovanou nápovědu, kterou si nesly s sebou. Ale nikdo si nemusel volat o nápovědu absolutní. Vítěz kategorie dorazil do cíle chvíli před polednem, vítězové v kategorii Děti a rodiče následovaly o půl hodiny později. Ve tři hodiny odpoledne proběhlo vyhlášení, vítězové se se všemi rozdělili o dort a děti v cíli ještě nějakou chvíli hrály deskové hry, které je bavily i v čase před vyhlášením výsledků.

O poznání zajímavější byl vývoj v dospělých kategoriích. Jako druhou šifru jsme zařadili „Která želvička?“, což bývá tradičně něco jednoduchého. Letos ji nikdo nevyluštil bez nápovědy! Kdybychom ji zařadili ke konci hry, tak si s ní asi týmy poradí, když by věděly, že mají ještě dost času do konce hry. Další zádrhel přišel na šifře číslo čtyři, která původně byla myšlena také jako jednoduchá. I ta si vyžádala nápovědy u většiny týmů.

O vedení v Expertech se předháněly týmy Párek s křenem, Bojoví sobi a Subdivize V. Párek s křenem se ujal jasného vedení zhruba od půlky hry, poslední šifru vyluštil jednoznačně, a tím si zajistil titul vítěze sedmého ročníku. V Začátečnících bylo pořadí dlouho vyrovnané, na posledních dvou šifrách byl ale nejlepší tým FFíci, který také zvítězil.

Průběh letošní hry hodnotíme pozitivně, přestože drobných chyb jsme se nevyhnuli, ale to by nebylo co zlepšovat pro příště. Webinfo nám pomohlo zvládat nápor na nápovědách, takže i organizátoři v cíli měli trochu času věnovat se příchozím týmům. Nejoblíbenější šifrovačkou letošního ročníku se stala ta, na které po zahřátí ohněm mizela písmenka a zbyla pouze ta, která tvořila tajenku.

Všechny fotky, podrobné pořadí a zadání šifer najdete na stránce hry www.sifrovackacb.cz.

Tak zase někdy příště v Českých Budějovicích!

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.