Žáci se utkali v Matematické Soutěži

Žáci se utkali v Matematické Soutěži

Matematika / článek

Ve čtvrtek 2. listopadu se uskutečnilo již 33. MaSo. Své schopnosti v Matematické Soutěži prověřilo rekordních 305 týmů ze 180 základních škol a víceletých gymnázií. Kromě příkladů z matematiky na žáky čekala i doprovodná hra, která se tentokrát nesla na téma podnikání v oblasti výroby masa.

Každý tým měl k dispozici kamion, který se pohyboval po různých městech České republiky. Úkolem bylo nakoupit dostatek surovin pro výrobu masa a následně vyměnit maso za body. Ale pozor, nebylo to tak jednoduché, ceny se v každém městě měnily každé dvě minuty! Hodnoty surovin po celou soutěž v jednotlivých městech stoupaly či klesaly na základě toho, kolik město utržilo v prodeji předchozí časový úsek. Soutěžící tak museli mít oči na stopkách, aby nepropásli výhodnou koupi.

MaSo probíhalo v jeden moment na 11 místech po celé České republice. České Lípě se dokonce podařilo navýšit kapacitu soutěže na ohromných 32 týmů, čímž se po Praze stala druhou největší lokací. Velké poděkování patří také Opavě, kde se soutěž konala již podruhé. Zásluhou pořadatelů z Mendelova gymnázia je tam MaSo jako doma.

Po 90 minutách napínavé soutěže bylo na čase blahopřát vítězům. Těmi se staly týmy „Úvozmani 1“ ze ZŠ Brno, Úvoz 55, „Tak slaninu“ z Gymnázia Matyáše Lercha a „Matematičtí mágové“ z Gymnázia Špitálská. Tyto týmy se v celorepublikovém pořadí umístily na po řadě prvním, druhém a třetím místě. Všem účastníkům děkujeme a doufáme, že si soutěž užili.

Zaujalo vás MaSo a chtěli byste se dozvědět více? Neváhejte a navštivte naše stránky, kde najdete vše důležité. Pokud byste se rádi se svými žáky v budoucnu zúčastnili, napište nám na adresu maso@mff.cuni.cz a my vám před každým kolem zašleme pozvánku k registraci. Pokud byste se chtěli zapojit do organizace, neváhejte se ozvat na zmíněnou adresu, nové členy týmu rádi uvítáme.

Těšíme se na shledanou za půl roku na příštím MaSe!