Zachraňme památník Stanislava Vydry

Zachraňme památník Stanislava Vydry

Fakulta / článek

Společnost Theatrum mundi, z.s., se s podporou Matematicko-fyzikální fakulty UK rozhodla oslovit širokou veřejnost, aby pomohla zachránit pomník prof. Stanislava Vydry na Olšanských hřbitovech. Veřejná sbírka na opravu je zveřejněna na portálu hithit.com.

Hrob Stanislava Vydry na Olšanských hřbitovech
Hrob Stanislava Vydry na Olšanských hřbitovech

Projekt Adopce hrobů zveřejnila Správa pražských hřbitovů na svých stránkách. Mezi desítkami opuštěných míst posledního odpočinku významných vědců, spisovatelů či hudebníků se objevilo jméno univerzitního profesora a rektora Univerzity Karlovy Stanislava Vydry.

Stanislav Vydra (1741 – 1804) byl jednou z vůdčích osobností přelomu 18. a 19. století na Univerzitě Karlově. V mládí na něj měl největší vliv matematik, fyzik, astronom a příznivec osvícenství Joseph Stepling (1716 – 1778), který si ho vybral za svého asistenta. Vydrova hvězda stoupala vzhůru.

Stal se děkanem filozofické fakulty a posléze rektorem Univerzity Karlovy. Do české historie se zapsal také jako obroditel českého jazyka. Vydra, coby jezuita a vysvěcený kněz, kázal v češtině a usiloval o to, aby byly pro studenty psány a vydávány české učebnice. Není náhodou, že se jeho osobnost objevuje v Jiráskově díle F. L. Věk.

Pokud byste chtěli vědět, jak prof. Vydra vypadal, nemusíte chodit daleko. Jeho busta, která se nachází ve třetím patře děkanátní budovy MFF UK (Ke Karlovu 3, Praha 2) byla v roce 2015 prohlášena kulturní památkou. Její výjimečnost spočívá v tom, že jde o původní klasicistní sochu, která oproti tehdejším zvyklostem oslavuje osobu neurozeného původu. Veřejný pomník neurozenému představoval jednu z nejvyšších poct tehdejší společnosti.

Prostředky na záchranu hrobového místa prof. Vydry se snaží Theatrum mundi shromáždit na portálu hithit.com od 31. května.

Výše daru se pohybuje v rozmezí 100 – 5 000 Kč a pro všechny přispěvatele je připravena vždy nějaká pozornost. Jedním z lákadel je nově připravovaná brožurka o Stanislavu Vydrovi, komentovaná prohlídka po hrobech slavných fyziků, matematiků a astronomů na Olšanských hřbitovech či soukromá prohlídka prostor znovuotevřené rotundy sv. Václava na Malostranském náměstí 25.

Veřejná sbírka trvá 44 dní. Doufáme, že se během této doby vybere požadovaná částka, která činí 85 tis. Kč. Peníze půjdou na celkovou rekonstrukci pomníku, z vybraných peněz se také zaplatí nájem hrobového místa na další léta. Renovaci provedou umělecký kovář a kameník/restaurátor.


Mohlo by vás zajímat:

Putování po hrobech slavných matematiků, fyziků, astronomů XV: Olšanské hřbitovy podeváté

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.