W. Svoboda: Seberozvojová skupina nabízí motivaci i podporu

W. Svoboda: Seberozvojová skupina nabízí motivaci i podporu

Fakulta / reportáž / pozvánka

Seberozvojová skupina je příležitostí, jak udělat další krůček ve svém osobním rozvoji. Od loňského akademického roku funguje jedna také na Matfyzu. Založili ji studenti a jim je také určena. V tomto příspěvku vám přinášíme zkušenosti jednoho z prvních účastníků této skupiny, studenta matematiky Willyho Svobody.

Do seberozvojové skupiny jsem se zprvu zapojil jako účastník, kterého zajímalo, jak taková skupina funguje a nakolik může účastníkům skutečně pomoci v osobním rozvoji. Na první schůzce jsme si ujasnili své priority a stanovili si, na čem bychom chtěli v nejbližší budoucnosti zapracovat. Také jsme si určili, kde chceme sami sebe po dvou měsících vidět. Na každém dalším setkání jsme si konkretizovali další krůčky k naplnění našeho snu. Zároveň jsme vyhodnocovali, jak se nám jednotlivé kroky vydařily, a své zkušenosti jsme sdíleli s ostatními účastníky. Navzájem jsme se tak inspirovali, a hlavně se podporovali v naplňování cílů.

Překvapila mě otevřenost, s jakou jednotliví účastníci na schůzkách hovořili o svých úspěších i nezdarech. O některých tématech, která během setkání dobrovolně zazněla, se totiž velice těžko hovoří i s blízkými přáteli, natož před lidmi, které znáte teprve krátce. Díky pravidlu mlčenlivosti, které všichni museli dodržovat, panovala mezi námi obrovská vzájemná důvěra.

A jaká je má osobní zkušenost? Jsem velice rád, že jsem se ke skupině připojil, protože díky podpoře od ostatních a společnému sdílení jsem dokázal překonat sám sebe. Mnoho závazků se týkalo studia, ale dal jsem si také několik nestudijních předsevzetí.

Asi každý z nás už někdy „hubnul do plavek“ nebo se třeba zařekl, že se konečně pořádně naučí cizí jazyk. Taková předsevzetí se velmi často nenaplní. V rámci seberozvojové skupiny jsem si stanovil, že tentokrát chci svého cíle skutečně dosáhnout a že úkoly, které si stanovím, opravdu splním. Od pokusů uběhnout osm kilometrů se mi postupně povedlo začít běhat půlmaratony i delší trasy, a to dokonce několikrát týdně. Během tří měsíců jsem zdolal vzdálenost větší než 1100 km, což je zhruba cesta z mé rodné České Lípy do Paříže! Nepochybně se můj fyzický výkon znatelně zlepšil. Nejenže jsem ztratil nadbytečných 15 kilo, dokonce se mně, původně dosti amatérskému sportovci, povedlo obsadit druhé místo v běžecké kategorii akce Matfyz v pohybu 2021. Dříve by mě ani nenapadlo, že bych jednou mohl něco takového dokázat.

A povedlo se mi toho mnohem více, než jsem si původně dal za cíl. To ale neznamená, že by každý musel plnit tak šílené a náročné závazky. Určete si sami, kam se chcete během dvou měsíců se skupinou posunout. Za sebe mohu účast jednoznačně doporučit. Skupina mě tak nadchla, že jsem se rozhodl jít do jejího pokračování jako jeden z organizátorů a pomoci i ostatním splnit si sny.

Pokud na sobě chcete pracovat, ale dosud vám chyběla pořádná motivace, přidejte se k nám. Úvodní informativní setkání studentské seberozvojové skupiny proběhne již tuto středu 6. 10. od 19 hod. v Respiriu karlínské budovy Matfyzu.

Více informací a také přihlášky naleznete na tomto odkazu.

Společně s dalšími organizátory se na vás budeme těšit.