Výlet do Středozemě aneb Jarní soustředění FYKOSu

Výlet do Středozemě aneb Jarní soustředění FYKOSu

Fyzika / článek

Po dvouleté pauze způsobené koronavirovou epidemií se ve dnech 23. 4. – 1. 5. opět konalo jarní soustředění fyzikálního korespondenčního semináře FYKOS. Tentokrát se téměř čtyři desítky středoškoláků sjely do městečka Hejnice v Jizerských horách, které se na týden proměnilo v Tolkienovu bájnou Středozem.

Z jarního soustředění FYKOSu (foto: FYKOS)
Z jarního soustředění FYKOSu (foto: FYKOS)

Součástí programu jarního soustředění, které FYKOS pravidelně pořádá pro nejúspěšnější řešitele úloh, byly už tradičně každodenní bloky odborných přednášek. Účastníci tak měli příležitost dozvědět se něco nového o derivacích a integrálech, o mechanice, elektromagnetismu, ale také třeba o kvantové teorii pole nebo o pásové struktuře a polovodičích. Na programu však nebyla jenom matematika a fyzika, ale také informatika, konkrétně teorie grafů, a dále nejrůznější zajímavá témata z oblasti ekonomie, lékařství či hudby.

Nesměly chybět ani experimenty, kterým se účastníci věnovali v malých skupinách pod odborným vedením v průběhu celého jednoho dne, a následná prezentace výsledků. Konalo se i menší Fyziklání, ve kterém středoškoláci poměřili své teoretické znalosti.

Duševní námahu vykompenzoval pestrý zážitkový program. „Táborová“ hra byla tentokrát inspirovaná dílem J. R. R. Tolkiena. Celé soustředění provázela legenda, ve které se objevil Annatar, Pán darů, který vyrobil všem prsteny moci ze získaných surovin. Jak plynul čas, z Annatara se stal Sauron a účastníci zjišťovali, že jeho cílem není blaho Středozemě, a museli si zvolit, zda se k němu přidají na cestě do legendárního Valinoru, anebo poplují do Středozemě.

FYKOS (FYzikální KOrespondenční Seminář) je fyzikální soutěž, kterou organizují studenti Matematicko-fyzikální fakulty UK. Určena je pro všechny středoškoláky se zájmem o fyziku, matematiku a další vědy. Během školního roku soutěžící postupně obdrží celkem šest sérií fyzikálních úloh, které musejí do stanoveného data vyřešit. Nejlepší řešitelé pak za svou snahu obdrží zajímavé ceny a také pozvánku na akce FYKOSu, mezi které patří i jarní a podzimní soustředění.