Výfuk zve na Kyber Koncil, víkend plný kvízů, přednášek a her

Výfuk zve na Kyber Koncil, víkend plný kvízů, přednášek a her

Fakulta / pozvánka

Zbrusu novou online akci si na předposlední březnový víkend přichystal pro své řešitele korespondenční seminář Výfuk. Kyber Koncil nabídne vedle přednášek z matematiky a fyziky i spoustu zajímavých aktivit, jako třeba tvorbu vlastní rozhlasové hry.

Korespondenční seminář Výfuk je celoroční soutěž pořádaná studenty Matematicko-fyzikální fakulty UK. Žáci základních škol se v rámci korespondenčního semináře zabývají netradičními fyzikálními a matematickými úlohami, na jejichž řešení mají vždy několik týdnů. Jejich nápady a výsledky pak organizátoři ohodnotí a obodují. Každý řešitel získává individuální zpětnou vazbu, díky které si prohloubí nejen matematické a fyzikální znalosti. Řešení úloh zároveň napomáhá rozvoji logického myšlení či vyjadřovacích schopností.

Kromě předávání znalostí si Výfuk dlouhodobě klade za cíl budovat komunitu zapálených žáků. Není výjimkou, že se budoucí spolužáci na Matfyzu potkají již v šesté třídě základní školy na některé z akcí Výfuku. Ten proto pro své řešitele pravidelně pořádá také dvoutýdenní letní tábor a dvě víkendová setkání. Bohužel, ani jedna z těchto akcí se v loňském roce kvůli pandemii koronaviru nemohla uskutečnit.

Náhradou za ně bude právě Kyber Koncil, který se uskuteční o víkendu 20. – 21. března. Účastníci se mohou těšit na aktivity v podobě tvorby rozhlasové hry, řešení kvízů či na samostatné plnění úkolů venku. Na programu je také přednáškový večer, na kterém budou řešitelé prezentovat svůj koníček, fyzikální pokus, zajímavou novinku ze světa vědy či další témata. Odborné přednášky se zaměří na vznik duhy, komplexní čísla nebo základy programování.

Smyslem akce je nejen naučit školáky něco nového z fyziky a matematiky, ale také umožnit jim poznat další řešitele Výfuku a strávit víkend s lidmi se stejnými zájmy. „Věříme, že Kyber Koncil bude pro naše řešitele příjemným zpestřením distanční výuky, a doufáme, že si účastníci odnesou z programu stejné zážitky a nadšení pro přírodní vědy jako z našich prezenčních akcí,” říká Kateřina Rosická, vedoucí korespondenčního semináře Výfuk a studentka Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Zájemci se na Kyber Koncil mohou hlásit do 18. března prostřednictvím webových stránek Výfuku.