Výfuk navštívil jarní Olomouc

Výfuk navštívil jarní Olomouc

Fyzika / reportáž

O víkendu 21. – 23. 4. proběhlo již tradiční setkání řešitelů korespondenčního semináře Výfuk (Výpočty fyzikálních úkolů) a dalších zájemců o fyziku. Tentokrát jsme zamířili do Olomouce, kde jsme přespávali na místní škole ZŠ Holečkova.

V pátek po příjezdu na nás čekaly seznamovací hry a první blok přednášek, po kterém ještě následovalo večerní pozorování noční oblohy. Astronomickým dalekohledem jsme měli možnost zahlédnout galaxii M81 a otevřenou hvězdokupu M11. Pouhým okem jsme pak spatřili některá ze známých souhvězdí, jako jsou Lev, Orion nebo Velká medvědice s Velkým vozem, který je její součástí.

V sobotu jsme se vydali na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého. Na úvod nám docent Roman Kubínek připravil prezentaci o světě nanotechnologií a nanovláknech, jejich vlastnostech, výrobě a využití. Mohli jsme si například prohlédnout, jak je možné vyčistit vodu od feromagnetických nanočástic přiložením magnetu k nádobě. Dále jsme pokračovali prohlídkou laboratoří. První skupina se vydala k mikroskopům a plynule tak navázala na přednášku. Viděli jsme aplikace telefonu pod tak vysokým zvětšením, že šlo rozeznat jednotlivé pixely zbarvené do RGB. Vyzkoušeli jsme si také simulátor práce s elektronovým mikroskopem. Následně jsme vyrazili do laboratoří jaderné fyziky, kde jsme se seznámili s různými speciálními zařízeními, ale i s vědeckým bádáním v praxi.

Odpoledne jsme strávili v Pevnosti poznání – interaktivním muzeu, kde se návštěvníci hravou formou dovědí zajímavosti nejen z oboru přírodních věd. Cestou zpátky jsme se v týmech a s mapou na orientační běh prošli po nejznámějších místech Olomouce. Obdivovali jsme krásy kostela sv. Mořice, Dolního i Horního náměstí s radnicí, sloupem Nejsvětější Trojice a orlojem. Přes park s volně žijícími pávy jsme se pak vrátili zpátky do ubytování.

Ráno jsme stihli ještě jeden blok přednášek, poté následovala už jen společná cesta na nádraží a loučení. S některými se uvidíme už v létě na táboře, s ostatními snad na podzimním setkání. Věřím, že jsme si všichni akci užili a máme opět na co s úsměvem vzpomínat.