Soustředění FYKOSu tentokrát ve světě Cyberpunku

Soustředění FYKOSu tentokrát ve světě Cyberpunku

Fyzika / článek

Každoročně se v průběhu jara a na podzim koná soustředění pro nejlepší řešitele Fyzikálního korespondenčního semináře FYKOS, organizovaného MFF UK. Letošní podzim se řešitelé a organizátoři sešli v penzionu Mlynářka v Dolním Dvoře.

Soustředění jako vždy provázela příběhová legenda. Tentokrát se účastníci ocitli ve světě Cyberpunku, kde se stali zaměstnanci organizace jménem Fycorp. Záhy však zjistili, že se vzhledem k nadměrnému množství práce nedalo dosáhnout úspěchu bez značných úplatků. Rozvoji úplatkářství napomohlo také to, že byla vyhlášena soutěž o nejúplatnějšího organizátora.

Během své práce ve Fycorpu účastníci zkusili mnoho zajímavých aktivit, například uzavírali sázky na závody létajících automobilů nebo bojovali proti robotům. Nechyběl ani společenský večer, jehož program byl tentokrát navržen umělou inteligencí, a proto si všichni užili naprosto optimální zábavu. Nakonec se účastníci přidali k odboji a v závěrečné bitvě se ubránili před agenty Fycorpu. Legenda končila šokujícím zjištěním, že všichni účastníci jsou ve skutečnosti roboti. Bylo ponecháno na nich, jak se s touto skutečností vypořádají.

Na soustředění samozřejmě nechyběl odborný program. Každý den byly připravené až tři bloky přednášek. V každém z nich si mohli účastníci vybrat z několika zajímavých témat z oboru fyziky, ale také matematiky či informatiky, protože bez nich se fyzika neobejde. Každý se navíc mohl rozhodnout, jestli si chce jen rozšířit znalosti ze středoškolského učiva, nebo se vrhnout na pokročilou vysokoškolskou látku. Tradičně se konal také experimentální den, kdy účastníci ve skupinách zpracovávali fyzikální pokusy či měření. Další den je prezentovali organizátorům a ostatním účastníkům. Nově museli reagovat i na oponenturu ostatních týmů.

A aby nebyli účastníci zahlceni přemírou vědomostí, mohli si odpočinout u klasických táborových aktivit, jako byl táborák, noční šifrovačka nebo obchodovací hry. Díky pestrému programu se účastníci domů vraceli nabití spoustou dojmů, zážitků a nově získaných vědomostí. Jistě se už těší na další soustředění, které se bude konat na jaře.