Sluneční fyzika ve Všechnopárty

Sluneční fyzika ve Všechnopárty

Fyzika / video

Hostem pořadu Všechnopárty Karla Šípa byl v pátek 9. ledna astronom Michal Švanda z Astronomického ústavu UK.

Dr. Švanda přebírá cenu od předsedy AV ČR Jiřího Drahoše za studii
Dr. Švanda přebírá cenu od předsedy AV ČR Jiřího Drahoše za studii "Příspěvky k rozvoji helioseismických metod" (foto AV ČR)

Dr. Švanda se coby „odborník na Slunce“ věnuje jeho pozorování už od roku 1999, kdy začal studovat na MFF UK obor Astronomie a astrofyzika. V současnosti je jediným vědcem, který se v České republice zabývá helioseismologií, tedy moderní metodou slunečního výzkumu, která umožňuje nahlédnout pod sluneční povrch. Spíše než přímým pozorováním Slunce se ve své práci zabývá analýzou dat, tedy fotografií, které pořídí speciální dalekohled. „Když máte dobrý nechráněný domácí dalekohled, tak se jím můžete podívat do Slunce dvakrát v životě. Jednou levým a jednou pravým okem,“ usmívá se dr. Švanda.

Pusťte si záznam rozhovoru Karla Šípa s Michalem Švandou

Mgr. Michal Švanda, Ph.D. na MFF UK absolvoval doktorské studium, obor Teoretická fyzika, astronomie a astrofyzika, a nyní působí v Astronomickém ústavu UK. Je členem asociace Amatérská prohlídka oblohy, redakční rady časopisu Astropis a přispěvatelem bulletinu Bílý trpaslík. V letech 2009 až 2011 absolvoval postdoktorský pobyt na Max-Planck-Institut für Sonnensystemforschung v Německu. V roce 2014 získal cenu Akademie věd ČR pro mladé vědecké pracovníky do 35 let za vynikající výsledky vědecké práce.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.