Seminář M&M zavítal do Jizerských hor

Seminář M&M zavítal do Jizerských hor

Fakulta / reportáž

Do Desné v Jizerských horách se na konci března sjelo čtyřiadvacet středoškoláků se zájmem o matematiku, fyziku a informatiku. Nejlepší řešitelé Korespondenčního semináře M&M si na týdenním jarním soustředění užili spoustu zábavy a nahlédli pod pokličku vědecké práce.

Z jarního soustředění semináře M&M (foto: M&M)
Z jarního soustředění semináře M&M (foto: M&M)

Většinu dní jsme se účastnili přednášek z různorodých vědních oborů, hlavně spojených s matematikou a informatikou. Dozvěděli jsme se něco například o sférické geometrii, teleskopických součtech, problému šatnářky či o distribuovaných systémech. Nechyběly ani mezioborové přednášky věnované třeba tomu, jak se staví dům.

Během soustředění jsme také pracovali na vlastních vědeckých projektech. Pod dozorem organizátorů jsme se v malých skupinkách věnovali vybranému tématu, o kterém jsme se snažili vyzkoumat co nejvíc. Na konci soustředění jsme výsledky našeho bádání představili ostatním účastníkům a organizátorům. Mezi výzkumná témata patřil třeba návrh vlastního outdoorového vařiče, analýza textu v neznámém jazyce nebo hledání nejlepší strategie ve hře Mlýn.

Když se zrovna nepřednášelo, byl pro nás nachystaný pestrý program plný her, které občas vyžadovaly proběhnutí se na čerstvém vzduchu, jindy zas stavbu co nejstabilnější konstrukce za pomoci papíru a lepenky.

Hry letos zastřešovala legenda, v níž vystupovali Romeo a Julie i další postavy ze Shakespearových her, všichni netradičně stylizovaní do hippies. Naším úkolem bylo ovlivňovat vztahy mezi postavami a vytvářet tak spletitý milostný n-úhelník. Všechny postavy, včetně ústřední dvojice Romea a Julie, kteří na začátku celé legendy museli kvůli tyranii krále Richarda III. utéct z království, nakonec dospěly do šťastného konce.

I když soustředění skončilo, napadaný sníh roztál a my museli odjet, nabyté vědomosti i zážitky zůstanou dlouho v nás a budou nás hřát u srdce, kdykoliv si na ně vzpomeneme.