Projekt UNIS pomáhá i sportovcům z Matfyzu

Projekt UNIS pomáhá i sportovcům z Matfyzu

Fakulta / článek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vloni spustilo nový stipendijní program zaměřený na podporu špičkových vysokoškolských sportovců. Jednoleté stipendium získaly téměř čtyři stovky studentů českých vysokých škol včetně tří posluchačů Matfyzu.

Kryštof Krsek (čtvrtý zleva) na loňském ME ve sportovní střelbě (foto: archiv K. Krska)
Kryštof Krsek (čtvrtý zleva) na loňském ME ve sportovní střelbě (foto: archiv K. Krska)

Cílem programu UNIS je vytvořit takové podmínky, aby úspěšní a nadějní sportovci s mimořádnou sportovní výkonností mohli studovat a skloubit jak náročné studijní požadavky, tak sportovní přípravu a účast na soutěžích. O finanční pomoc mohou žádat studenti Univerzity Karlovy a dalších dvaceti zapojených vysokých škol. Součástí programu je navíc i nefinanční podpora, která zahrnuje například možnost zajištění individuálního studijního plánu či vhodných podmínek pro sportovní přípravu.

První stipendia ve výši pět až patnáct tisíc korun rozdalo MŠMT ve spolupráci s resortním sportovním centrem VICTORIA VSC v rámci pilotní fáze programu letos na jaře. Do výběru UNIS se dostalo 359 sportovců, z toho 60 z Univerzity Karlovy. Studenti přitom museli splnit několik podmínek, vedle těch formálních také výkonnostní, mezi které patří účast na vrcholových sportovních akcích a soutěžích.

Střelba jako koníček, Matfyz jako osobní výzva

Do programu se přihlásilo také deset výborných sportovců z Matfyzu, výběrovým sítem však nakonec kvůli velkému zájmu a omezenému počtu míst prošli pouze tři. „Vybráni byli jen studenti splňující výkonnostní kategorie A a B, tedy ti, kteří byli účastníky posledního mistrovství Evropy, světa či olympijských her, nebo poslední univerziády či akademického mistrovství světa,“ upřesňuje Mgr. Tomáš Jaroš, koordinátor projektu na MFF UK.

Patří mezi ně sportovní střelec Kryštof Krsek, který na Matfyzu studuje druhým rokem fyziku. Skloubit sportovní kariéru a studium na vysoké škole podle něj není vůbec jednoduché. „Je to náročné zejména časově, protože na tréninky musím dojíždět buď do Plzně, anebo domů do Horního Benešova,“ říká mladý sportovec, který studium na Matfyzu bere jako osobní výzvu. „Studovat fyziku a dostat se na Matfyz mě lákalo nezávisle na sportu. Sport byl mým koníčkem už od dětství, tak jsem si řekl, proč tyhle dvě věci nespojit.“

Reprezentant klubu SSK Horní Benešov se sportovní střelbě věnuje 11 let a za tu dobu se mu již podařilo získat řadu medailí na domácích i zahraničních soutěžích. Za sebou má například vítězství v týmové disciplíně na loňském juniorském mistrovství Evropy. Své budoucí uplatnění však vidí spíš v oboru fyziky než ve sportu. „Fyzika je něco, co mě naprosto vzrušuje. Rád bych se dostal až k doktorskému studiu, ale na to mám ještě čas,“ říká Kryštof Krsek, který se v současné chvíli nejvíc těší na to, až se uvolní protiepidemická opatření a on bude moci opět vyrazit na závody do zahraničí. „Přeci jen, je to důležitá součást sportu, ale hlavně už se těším na setkání s přáteli a ostatními sportovci.“

Sport místo brigády

Stipendium na letošní rok získal také atlet Borek Požár, jehož hlavní disciplínou je běh do vrchu. Jde o vytrvalostní sport provozovaný většinou v horském prostředí, při kterém běžci na trati překonávají určité převýšení. „Běh do vrchu bohužel není olympijským sportem a ani v rámci atletiky není příliš uznáván, byť konkurence je obrovská a každý rok stoupá. Běhám kromě něj tři až deset tisíc metrů na dráze a silnici, a také přespolní běhy,“ upřesňuje student obecné informatiky, který je momentálně na Erasmu v Las Palmas a v příštím roce jej na Matfyzu čekají bakalářské státnice.

Také Borek Požár bojuje nejčastěji s nedostatkem času. „Když člověk potřebuje stihnout dva tréninky za den, k tomu nějaké protahování a regeneraci, moc dalšího času už mu nezbývá. Natož když pak programuje úkol třeba deset hodin, to by vážně potřeboval stroj času. Naštěstí na Matfyzu to není tak velký problém a skoro vše se dá domluvit.“ Díky sportovnímu stipendiu nemusí chodit na brigády, a tak teď alespoň část času ušetří. Do budoucna by rád obě disciplíny i nadále kombinoval. „Zatím naštěstí nevidím bezprostřední nutnost volby. Sport se ale profesionálně nedá dělat pořád, takže potom určitě zůstanu u oblasti, kterou studuji, a sportu se budu věnovat alespoň rekreačně,“ říká držitel dvou stříbrných medailí z juniorského Mistrovství ČR v běhu do vrchu (2017 a 2019), bronzové na 10 000 m na dráze (2018) a loňský 19. nejlepší juniorský „vrchař“ světa.

Propojit studium se sportem se díky stipendiu nyní lépe daří i Matěji Ščerbovi, který se osm let věnuje skoku o tyči. „Časově je to pro mě stále náročné, ale líbí se mi, že si u sportu odpočinu od školy a ve škole si zase odpočinu od sportu.“ S atletikou začínal v Ústí nad Labem a nyní již několik let trénuje v Praze pod VICTORIA VSC.

Na Matfyz šel kvůli informatice, která ho baví, ale také proto, aby měl jistotu, že se v budoucnu nebude muset živit jen sportem. Stejně jako Borek Požár je i on nyní ve třetím ročníku, a tak je jeho nejbližším cílem dokončit studium na Matfyzu. „A ve sportu bych se rád kvalifikoval na další mezinárodní závody a nadále se zlepšoval,“ dodává Ščerba, který si vloni vylepšil osobní rekord na 555 cm, čímž jsem se kvalifikoval na halové mistrovství Evropy v Glasgow, kde obsadil 13. místo.

Sportující studenti jsou do programu UNIS zařazeni na jeden kalendářní rok. Poté se opět posuzují jak jejich sportovní výkony, tak ostatní kritéria. Pokud podmínky splní, mohou v programu pokračovat. Již zapojení sportovci i noví zájemci mohou o stipendia na další rok žádat právě nyní. Termín pro odevzdání přihlášek je 24. 11. Rada sportu UK poté vybere cca 62 nejlepších sportovců z Univerzity Karlovy a předloží jejich návrh ke schválení centru VICTORIA VSC.

Podrobnější informace najdou zájemci na stránkách UK a na webu VSC.