Poměřte síly ve Fyziklání online

Poměřte síly ve Fyziklání online

Fyzika / pozvánka

Jste soutěživí a baví vás fyzika? Máte týmového ducha a rádi řešíte různorodé fyzikální problémy i mimo školu? Zajímá vás, jak byste obstáli v mezinárodní konkurenci? Pokud je vaše odpověď ANO, neváhejte a přihlaste se do soutěže Fyziklání online 2020! Přihlášky jsou otevřeny do pondělí 23. listopadu.

Fyziklání online, jednu z největších online fyzikálních soutěží na světě, organizuje FYKOS na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Základní podmínkou pro účast v soutěži je mít tým složený z jednoho až pěti členů a touhu soutěžit i v těchto nelehkých časech poznamenaných pandemií. Účast ve Fyzikální je zcela zdarma.

Soutěž je určena především týmům středních škol, ale speciální kategorie Open se může zúčastnit kdokoli. Týmy (kromě otevřené kategorie) soutěží ve třech kategoriích (A, B, C), do kterých se rozřadí podle složení. Účastníci soutěží v řešení širokého spektra fyzikálních problémů s rostoucí obtížností, které jsou pro každou kategorii stejné. Každá úloha má numerické řešení, které je automaticky opraveno herním systémem. Vítězové každé kategorie a absolutní vítězové jsou vyhlašováni samostatně.

Fyzikální online se uskuteční 25. listopadu 2020 a bude rozděleno do dvou soutěžních linií. Hlavní tříhodinová soutěž odstartuje v 17:00 SEČ. Každý tým dostane prvních sedm problémů. Jakmile vyřeší danou úlohu, získá přístup k té následující. V této sekci je přibližně 50 příkladů. Zároveň budou týmy moci hodinu po zahájení hlavní soutěže řešit také jednodušší úkoly v takzvané sérii Hurry-up. Úlohy zde budou rozděleny do tří skupin podle témat (mechanika M, elektromagnetismus E, další X) a jejich bodové ohodnocení se bude odvíjet od počtu pokusů, které týmy spotřebují na správné zodpovězení otázky.

Skóre každého týmu je pro ostatní účastníky viditelné až do posledních 20 minut před koncem. V tomto bodě jsou výsledky skryty, dokud soutěž neskončí, aby bylo udrženo napětí.

Na online Fyziklání se můžete hlásit do 23. 11. 2020 23:59 SEČ prostřednictvím naší webové stránky www.online.fyziklani.cz.