Odpoledne pro fakultní školy počtvrté

Odpoledne pro fakultní školy počtvrté

Fakulta / reportáž

Ve čtvrtek 23. září měli žáci fakultních škol již počtvrté možnost zúčastnit se programu Fyzika přírody, který připravily čtyři trojské katedry.

Cílem programu „Fakultní školy“ je navázat užší spolupráci s vybranými středními a základními školami, podporovat kvalitní výuku matematiky, fyziky a informatiky a pomáhat při práci se zájemci o tyto obory
Cílem programu „Fakultní školy“ je navázat užší spolupráci s vybranými středními a základními školami, podporovat kvalitní výuku matematiky, fyziky a informatiky a pomáhat při práci se zájemci o tyto obory

Tentokrát na Matfyz přijelo 32 žáků s doprovodem svých pedagogů ze čtyř mimopražských gymnázií z různých koutů republiky. A jak sami na konci akce říkali, cesty k nám rozhodně nelitovali.

Co nejvíce zaujalo? Každého něco jiného! Katedra fyziky povrchů a plazmatu připravila pokusy s vakuem, žáci se mimo jiné přesvědčili o tom, že ve vakuu se zvuk opravdu nešíří. Na problémy spojené s klimatickými změnami upozornili členové Katedry fyziky atmosféry. S využitím názorných ukázek měření seznámili členové Katedry geofyziky žáky s problematikou spojenou se zemětřesením či s měřením magnetického pole Země. Na workshopu pod vedením kolegů z Ústavu částicové a jaderné fyziky mohli školáci mimo jiné pozorovat radioaktivní částice v mlžné komoře vytvořené přímo na místě.

Všem lektorům i účastníkům děkujeme za příjemně strávené fyzikální odpoledne a těšíme se na příští setkání!