Nejlepší řešitelé FYKOSu se sešli na jarním soustředění

Nejlepší řešitelé FYKOSu se sešli na jarním soustředění

Fyzika / reportáž

Na konci dubna proběhlo již tradiční jarní soustředění FYKOSu (Fyzikální korespondenční seminář). Tentokrát nás organizátoři přivítali ve vesničce Frýdštejn u Českého ráje. Sešli se tu nejúspěšnější řešitelé semináře ze všech koutů Česka i Slovenska, od Chebu po Košice.

Z jarního soustředění korespondenčního semináře FYKOS (foto: FYKOS)
Z jarního soustředění korespondenčního semináře FYKOS (foto: FYKOS)

Píše se datum 22. dubna a zhruba čtyřicítka středoškoláků se sjíždí k penzionu Sport. U vchodu nás vítá Lego (Šimon Pajger), který se nám představuje jako ředitel FASA, slovenské kosmické kanceláře. Rozdá nám všem formuláře, čímž začíná klasická úvodní byrokracie, a tedy i celé soustředění.

Jak jsme mohli odtušit z pozvánky a úvodního setkání, legenda nás vzala na výlet do vesmíru. Zaskočilo nás však, když jsme se během soustředění dostali z roku 1950 až do velmi vzdálené budoucnosti, kde již lidstvo kolonizovalo celou Mléčnou dráhu a čelilo hrozbě z jiné galaxie. Jakožto vědci a aspirující astronauté jsme kromě jiného konstruovali první rakety schopné překročit hranici vesmíru a později jsme pašovali vzácné materiály pro výrobu nových lodí. Dále jsme naším výzkumem ve formě experimentů přispívali k objevu nových technologií pro průzkum vesmíru. Ke konci jsme zase při Fyziklání hledali způsoby, jak se vypořádat s Bloby, mimozemskou rasou, která napadla naši galaxii.

Celým soustředěním nás samozřejmě provázel i odborný program, který zahrnoval fyzikální, matematické i technické přednášky a také třeba diskusní večer. V rámci tohoto programu jsme si napřed prošli blokem přednášek o derivacích a integrálech, poté už záleželo na každém, jakou přednášku si zvolí, což místy představovalo docela oříšek, protože přednášky se věnovaly zajímavým tématům z mnoha oborů včetně třeba astronomie nebo elektromagnetismu. Oživení na soustředění přinesla i speciální přednáška o logaritmech od hosta z MFF UK, RNDr. Artema Ryabova, PhD.

Avšak stejně jako každá jiná akce, i tato musela dospět ke svému konci, a tak jsme se 30. dubna rozjeli zpátky do svých domovů. Všichni jsme si ale odnesli nezapomenutelné zážitky, skvělou náladu, nová přátelství, a hlavně nové znalosti. A pokud se ptáte, jak to dopadlo s lidstvem a Mléčnou dráhou, tak nebojte, povedlo se nám je zachránit.