Matfyz zve na 18. Fyziklání

Matfyz zve na 18. Fyziklání

Fyzika / pozvánka

Nejen pro fanoušky fyziky máme skvělou zprávu. Již 18. Fyziklání je za dveřmi. Pokud vás zajímá, jak funguje svět, rádi řešíte zajímavé úlohy a jste týmoví hráči, je tato soutěž přesně pro vás.

Fyziklání je mezinárodní týmová soutěž pro středoškoláky, která se každý rok koná v Praze. Letošní ročník se uskuteční v pátek 16. 2. na výstavišti PVA Letňany, kde můžete opět očekávat velkou halu plnou zápolících týmů a úžasnou atmosféru při řešení fyzikálních problémů. Organizaci soutěže zajišťuje skupina vysokoškolských studentů FYKOS působící na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy.

A jak Fyziklání probíhá? Týmy o maximálně pěti členech obdrží na začátku soutěže sedm fyzikálních úloh. Jakmile některou správně vyřeší, dostanou další. Úlohy pokrývají široké spektrum témat a jejich obtížnost se postupně zvyšuje. Soutěžící tak mají šanci si otestovat, která oblast jim jde lépe, a zároveň si vyzkouší řešit problémy, ke kterým by se ve škole běžně nedostali. Soutěž trvá tři hodiny a za každou správně vyřešenou úlohu získávají týmy body. Kromě jedinečné atmosféry a spousty zážitků se navíc ty nejlepší týmy mohou těšit na věcné ceny.

Fyziklání rok od roku roste. V roce 2022 akce přilákala 776 studentů, o rok později jich už bylo téměř 1200. Soutěže se účastní nejen týmy z Česka, ale také ze zahraniční, a to jak z Evropy, tak Asie a Jižní Ameriky.

Pro soutěžící je připraven i doprovodný program, který odstartuje již v pondělí 12. 2. a potrvá až do víkendu. Vedle poznávání Prahy čeká účastníky před samotnou soutěží třeba návštěva liberecké IQLANDIE nebo laboratoří MFF UK. Po soutěži budou rozebrány obsažené fyzikální úkoly a den vyvrcholí večerní party. V sobotu vás ohromí přední čeští i zahraniční vědci svými přednáškami. Celou akci o víkendu završí městská hra, díky které poznáte zajímavá zákoutí Prahy i procvičíte hlavu.

Pokud vás soutěž zaujala, neváhejte a zaregistrujte se na stránkách Fyziklání nejpozději do 9. 2. 2024. Na stejném místě najdete i pravidla soutěže, podrobný program a mnoho dalšího. Už se na vás těšíme!