MaSo přilákalo rekordní počet soutěžících

MaSo přilákalo rekordní počet soutěžících

Matematika / článek

V pátek 26. listopadu proběhlo podzimní kolo matematické soutěže MaSo. Zapojilo se do ní více než 1800 školáků a gymnazistů z celé ČR.

MaSo je týmová matematická soutěž pro žáky šestých až devátých tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Tradičně se soutěž koná dvakrát do roka v několika městech po celé České republice, kvůli epidemii koronaviru se však už potřetí uskutečnila online.

Populární matematické klání letos zaznamenalo několik změn a tou největší byla účast. Zatímco minulá kola měla mezi 1000 a 1200 účastníky, letos bylo soutěžících více než 1800! Tak obrovská účast dělá toto MaSo to „nejmasovější“.

Tříčlenné týmy si tentokrát užily doprovodnou hru na téma Hadi a žebříky. Nešlo však o klasickou verzi, na žáky čekala pěkná modifikovaná hra, která zdaleka nekončila dosažením políčka s nejvyšším číslem. Za každý průchod byl tým odměněn více body než za ten předchozí. Body mohli soutěžící získat také stoupnutím na speciální políčka s diamantem a za každý správně vyřešený příklad. To vše ovlivňovalo celkové pořadí.

Pohyb po hracím poli byl ještě komplikovanější, než by se dalo čekat. Mimo očekávané hady a žebříky tu byla různá vylepšení, která měnila chování jednotlivých tahů: pohyb v opačném směru, proměna hadů v žebříky a naopak nebo násobič bodů. Kdo by čekal, že by pořadí týmů více ovlivňovala náhodnost v podobě hrací kostky než samotné rozhodování soutěžících, mýlil by se. Ve hře se používaly „kostky“, u kterých už bylo předurčeno, kolik na nich padlo. Na začátku hry měl každý tým od každého z čísel 1–6 po dvou kostkách a další dostával za vyřešené příklady (každý příklad měl pevně stanovenou hodnotu na kostce, tedy za daný příklad všechny týmy dostaly stejnou kostku). Tým mohl využít při pohybu hracím polem libovolnou kostku, pokud ji měl, a aplikovat na tento tah nějaké vylepšení.

Organizátoři soutěže gratulují vítěznému týmu s názvem Studenti Malostranští (Gymnázium Jana Nerudy).

Pokud vás soutěž zaujala a chtěli byste se o ní dozvědět více, navštivte naše webové stránky, náš Facebook nebo nám napište přímo na maso@mff.cuni.cz. Vítáme také nové členy do našeho organizátorského týmu, v případě zájmu se nám proto neváhejte ozvat.