MaSo Online opět přilákalo přes tisícovku soutěžících

MaSo Online opět přilákalo přes tisícovku soutěžících

Matematika / článek

MaSo je týmová matematická soutěž pro žáky šestých až devátých tříd základních škol a odpovídajících ročníků víceletých gymnázií. Tradičně se soutěž koná dvakrát do roka v několika městech po celé České republice. Kvůli epidemii koronaviru se však už podruhé uskutečnila online, a to dne 12. května 2021.

Online forma má své klady i zápory. Jednou z největších výhod je nepopiratelně neomezená kapacita, což se obdobně jako na podzim projevilo velkým množstvím přihlášených tříčlenných týmů. Po úvodním streamu, při kterém byla zveřejněna pravidla i podoba nové doprovodné hry, si soutěžící museli mezi sebe rozdělit úkoly. Právě rychlé rozdělení příkladů, jejich správné vyřešení a v neposlední řadě výběr vhodné strategie do doprovodné hry byly klíčovými faktory, které rozhodovaly, kdo se umístí mezi nejlepšími. Toto unikátní propojení matematické soutěže se zábavnou hrou je tím, co z MaSa dělá výjimečnou matematickou událost na celorepublikové úrovni.

V doprovodné hře dostal tentokrát každý tým svou ovečku a jeho úkolem bylo postavit kolem ní ohrádku. V jednu chvíli mohli soutěžící posunout ovečku pouze o jedno políčko a současně mohli postavit jen jeden kus plotu. Pokračovat v pohybu nebo stavění bylo možné až po uplynutí určitého času. I když se to nemusí na první pohled zdát významné, mělo to vliv na samotnou hru, neboť při čekání na dokončení ohrádky mohl kus plotu zmizet a posloužit jako stavební materiál konkurenčnímu týmu. Při uzavření ohrádky totiž celá využitá část plotů zmizela a všechny ovečky, které se v ohrádce nacházely, se teleportovaly na jiné místo v herním prostředí. To znemožnilo soutěžícím zvolit strategii seskupení několika týmů na jednom místě a společeného stavění plotů, což by výrazně znevýhodnilo týmy, které by byly od takových skupin daleko.

Body do celkového pořadí se získávaly pouze za ohrádky a příklady. Pokud se uzavřela ohrádka, tak každý tým uvnitř získal desetinásobek počtu políček v ohrádce. Za každý správně vyřešený příklad dostal tým 50 bodů. Aby týmy nemohly získávat velké množství bodů bez řešení příkladů, dostávaly za každý příklad 10 akcí, které mohly proměnit v již zmíněné posunutí ovečky, nebo položení plotu. Příklady byly letos jednodušší, aby si co nejvíce týmů mohlo pořádně zasoutěžit a užít si doprovodnou hru. To se ukázalo i na počtu úspěšně vyřešených příkladů. Více než 40 z celkových 50 úloh vyřešilo zhruba 14 % soutěžících! Gratulujeme!

Organizátoři zároveň v květnu vyhlásili také tzv. PoMaSí soutěž o nejlepší grafické zpracování loga a diplomů. Do soutěže se můžete stále zapojit a vyhrát naše tričko. Více se dozvíte na našem Facebooku nebo na webových stránkách.