Krotitelé chaosu

Krotitelé chaosu

Informatika / článek

Vít Kalisz, Pavel Klavík a Kamila Klavíková, někdejší studenti Matfyzu, stojí za vznikem aplikace, která uživatelům po celém světě pomáhá s organizací práce a myšlenek.

Tým OrgPadu. Zleva Adam Kalisz, Kamila Klavíková (Herková), Pavel Klavík, Vít Kalisz (foto: archiv OrgPad)
Tým OrgPadu. Zleva Adam Kalisz, Kamila Klavíková (Herková), Pavel Klavík, Vít Kalisz (foto: archiv OrgPad)

Dnešní svět je čím dál chaotičtější. Na každého z nás se denně valí spousta úkolů, informací a cizích i vlastních myšlenek. Receptů, jak tohle všechno zkrotit, je rovněž nespočet. Mezi nimi vyniká aplikace OrgPad, kterou vyvinuli bývalí studenti a absolventi Matfyzu.

Základní myšlenku pro vznik OrgPadu položil dnes již zesnulý docent Zdeněk Hedrlín. Excelentní matematik se v druhé polovině své kariéry zabýval přesahy matematiky do jiných vědních oborů, jako je medicína, psychologie či pedagogika. V tu dobu mimo jiné hledal způsoby, jak zaznamenat fungování jedné lidské hlavy tak, aby myšlenkám mohl porozumět i druhý člověk. Jeho smrt na jaře 2018 byla posledním impulsem ke vzniku OrgPadu. Aplikace, která to umožňuje. 

„OrgPad je nástroj, který má za cíl pomáhat lidem při práci s informacemi a souvislostmi mezi nimi. Je vhodný na poznámky, učení, všemožné plánování, prezentace, ukládání dat, tvorbu a distribuci materiálů, i na zábavu. V OrgPadu se dají dělat třeba úplně skvělé sbírky memů. To najednou obrázkové vtipy naberou úplně jiný rozměr,” říká Vít Kalisz, jeden z tvůrců a spoluzakladatelů OrgPadu. 

Kromě Víta stojí za tímto projektem ještě Pavel Klavík a Kamila Herková, nyní už Klavíková. Pavel je softwarový inženýr, který má doktorát z vizualizace informací a v minulosti pracoval pro švýcarskou pobočku Google, v OrgPadu teď odpovídá za technickou stránku aplikace. Kamila, absolventka bioinformatiky, řeší design a testování. Vít má na starosti chod celého projektu a propagaci. K týmu se nedávno přidal také bratr Víta Kalisze Adam, který zajišťuje bezpečnost.

Víta oslovila myšlenka vizuálního uspořádání nápadů a myšlenek už během studia. „Začalo to vlastně na mé první přednášce z lineární algebry. Pavel tam tenkrát na konci přednášky přišel propagovat své pokročilé cvičení. Promítl na zeď obří diagram, kde ukazoval, jak sám rozumí lineární algebře. A já cítil, že takhle chci jednou rozumět úplně všemu ve svém životě.”

Co si tedy pod touto aplikací představit konkrétně? Někomu mohou dokumenty v OrgPadu připomínat myšlenkové mapy a částečně má pravdu. OrgPad jsou vlastně takové bubliny mezi sebou propojené čarami. Avšak rozdílů oproti myšlenkovým mapám je několik. Aplikace umožňuje uživatelům vkládat do jednotlivých bublin jakýkoli obsah. Dokumenty mohou mít libovolnou strukturu, na rozdíl od myšlenkových map, kde je struktura často omezena na strom. Bubliny v OrgPadu mají zpravidla nadpis a obsah. Obsah se dá kliknutím na bublinu zobrazit, anebo skrýt. Navíc, celá struktura je dynamická a umožňuje měnit pozice jednotlivých bublin podle toho, jak se s dokumentem pracuje.

Software prochází neustálým vývojem, jak to ostatně bývá běžné. Zakladatelé projektu sami říkají, že je čeká ještě mnoho let práce. Při tom se chtějí držet svých zásad. „Na první místě je u nás zákazník, tedy uživatel. Proto například v OrgPadu nechceme reklamu, která lidi akorát ruší a rozptyluje.“ Důležité je pro ně také to, aby jejich nástroj byl co možná nejjednodušší a zároveň všestranný. „Ctíme jednoduchost, protože jen takové nástroje pomáhají skutečně každému. Všestrannost pak dodává OrgPadu sílu. Člověk dnes musí svoji práci členit podle nástrojů, my ji v OrgPadu členíme podle témat. Prostě dáváme k dispozici nástroj, který jednoduše kombinuje vlastnosti všech běžných softwarů. Nic moc se nemusíte učit a všechno podstatné máte vždy přímo před sebou na jednom místě,“ vyzdvihuje hlavní přednosti aplikace Vít Kalisz.

Čtyřčlenný tým dosud provoz a vývoj aplikace financoval z vlastních úspor. Na konci léta však mladí vývojáři založili firmu a už teď mají celkem jasno, jak bude fungovat systém předplatného, který by chtěli zavést okolo Vánoc. Ten by měl mít tři varianty, které se budou odlišovat mimo jiné velikostí úložiště. První limitovaná verze bude zdarma, standardní verze, určená většině uživatelů, vyjde na pět euro měsíčně, profesionální potom na deset. Tým chystá i speciální cenové nabídky pro větší firmy a instituce. „S monetizací ale moc nespěcháme. Snažíme se dostat samotný produkt co nejdál, aby naši zákazníci viděli v OrgPadu hodnotu, za kterou pak budou ochotni platit.“

OrgPad má dnes přes 1500 uživatelů po celém světě. Ti v něm vytvořili tisíce dokumentů a za poslední čtyři měsíce v něm strávili přes šest set hodin čisté práce. Podle autorů vyhovuje OrgPad lidem s určitým typem myšlení. Jde o lidi z různých odvětví a oborů, jako jsou vysokoškolští studenti, učitelé, businessmani, ale také třeba státní úředníci či řidiči autobusů. Například studenti si v této aplikaci zpracovávají materiály z přednášek, domácí úkoly, připravují se na zkoušky nebo si v ní plánují a píší své bakalářské a diplomové práce.

Podle Víta Kalisze má jejich aplikace široké možnosti využití, a proto i velké šance na úspěch. „Učitelům OrgPad pomáhá při koordinaci práce ve třídě, k podněcování dětské zvídavosti a celkově při komunikaci s žáky. V businessu pomáhá při řízení týmů a projektů. Některé obecní úřady si do OrgPadu ukládají důležité dokumenty, fotografie a poznámky. OrgPad je zatím stále hlavně platformou pro tvůrce. Množství veřejného obsahu ale postupně roste a s ním do OrgPadu pomalu přicházejí i čtenáři.“


Mohlo by vás také zajímat:

Pro někoho zbytečný šum, pro nás užitečný zdroj informací
„Sonický třesk“ pod zemí
Jak ochladit Prahu