Fyzici natočili film a vyhráli s ním mezinárodní festival

Fyzici natočili film a vyhráli s ním mezinárodní festival

Fyzika / článek

Jaké to je být částicovým fyzikem? To ukazuje krátký film, za jehož realizací stojí tři mladí vědci z Matfyzu. Jejich Den s částicemi se stal hlavním vítězem filmové přehlídky GeekFest Toronto.

Záběr z filmu Den s částicemi
Záběr z filmu Den s částicemi

Film Daniela Scheiricha, Martina Rybáře a Vojtěcha Pleskota získal ocenění BEST of FEST (Top Geek), hlavní cenu udílenou v rámci mezinárodního festivalu GeekFest Toronto. Festival se zaměřuje na krátké filmy a dokumenty pro „geeky“ a „nerdy“, tedy nadšence do vědy a technologií.

Soutěžní festivalové přehlídky se zúčastnilo 35 filmů profesionálních i amatérských tvůrců z celého světa. Patřil k nim například britský dokument I Love My Wife… věnovaný nositeli Nobelovy ceny Richardu Feynmanovi a jeho ženě Arline nebo filmová série A Spacetime Trilogy with Jared Kaplan o fungování vesmíru, jejímž průvodcem je teoretický fyzik z Univerzity Johnse Hopkinse v USA.

Oceněný Den s částicemi (A Day With Particles) zachycuje typický den v životě částicového fyzika. Tím je ve filmu i v reálném světě dr. Vojtěch Pleskot, který jako výzkumník pracuje na Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK. Spolu se svými dvěma kolegy film vytvořil a poprvé veřejně uvedl během mezinárodní konference ICHEP2020.

„Nápad vytvořit tento film dostala naše blízká spolupracovnice na popularizačních projektech Connie Potter z mezinárodní laboratoře CERN. Společně jsme zrovna plánovali část programu pro širokou veřejnost při nejvýznamnější konferenci o částicové fyzice ICHEP2020 a Connie napadlo, že bychom mohli lidem zkusit přiblížit jeden běžný den částicového fyzika – natočit o něm film,“ přibližuje dr. Pleskot, který se v rámci svého výzkumu zabývá analýzou dat z experimentu ATLAS realizovaného v laboratoři CERN.

Třicetiminutový snímek doplněný animacemi a krátkými exkurzy do vybraných témat částicové fyziky tvořili mladí fyzikové bez jakékoli finanční či profesionální podpory – na rozdíl od autorů mnoha jiných soutěžních snímků. Vojtěch Pleskot napsal scénář a ztvárnil hlavní postavu, Daniel Scheirich vytvořil animace a měl na starosti střih a Martin Rybář stál za kamerou. „Takhle dělají věci fyzikové, všechno chtějí mít ve svých rukách,“ směje se Pleskot.

S tvorbou filmu přitom až dosud neměl ani jeden z nich zkušenost. „S Danem Scheirichem jsme předtím udělali pouze pět krátkých kreslených videí o různých fyzikálních tématech. Z této epizodky si Dan odnesl hlavně vypilovaný postup přípravy té kreslené části. Na střih hraných částí a na přechody mezi kreslenými a hranými scénami připraven nebyl, to se učil od nuly pro účely filmu,“ říká Pleskot o svém kolegovi, který podle něj nese hlavní zásluhu na výsledné podobě snímku.

A nakolik reálně film zachycuje život vědce? „Přesně takhle moje dny vypadají v průběhu semestru. Ve filmu jsme ukázali všechny složky života částicových fyziků. Pokud ale semestr není, tak je více času na analýzu dat z CERNu, což v praxi znamená, že od rána do večera hledám chyby v počítačových programech a v mezičase se účastním online meetingů,“ říká představitel hlavní role, který by prý fyziku za herectví nevyměnil.

„Částicová fyzika se zabývá úchvatnými otázkami, a k tomu navíc využívá prostředky, které jsou samy o sobě také úchvatné. Detektor ATLAS je vysoký jako osmipatrový dům a dlouhý jako plavecký bazén, je plný superjemné elektroniky, která musí snášet vysoké dávky radioaktivního záření a nepřetržitě běžet v takřka nezměněném stavu vždy několik let za sebou,“ dodává s patřičným zápalem.

Svůj vítězný film teď autoři chtějí opatřit titulkami v různých jazycích, tak aby byl přístupný co nejširšímu publiku. Plánují ho také promítat při různých popularizačních akcích a na středních školách.