Dobrodružné léto s Výfukem

Dobrodružné léto s Výfukem

Fyzika / reportáž

Na přelomu července a srpna se v Orlických horách uskutečnil tradiční letní tábor korespondenčního semináře Výfuk. V pořadí již devátá letní akce se tentokrát nesla v duchu kultovního seriálu Návštěvníci.

Z letního tábora Výfuku (foto: Výfuk)
Z letního tábora Výfuku (foto: Výfuk)

Korespondenční seminář Výfuk (Výpočty fyzikálních úkolů) je fyzikální soutěž pro žáky druhých stupňů základních škol, kterou pořádají studenti Matematicko-fyzikální fakulty UK. Soutěžící v ní během roku řeší zajímavé fyzikální úlohy a za svou snahu pak mohou získat nejen hodnotné ceny, ale také pozvánku na podzimní a jarní setkání i na dvoutýdenní letní tábor. Ten je určen pro nejlepší řešitele a zvídavým žákům umožňuje nejen nahlédnout do zajímavých zákoutí fyziky či matematiky, ale především poznat nové kamarády a užít si pobyt mezi vrstevníky s podobnými zájmy.

V pořadí už devátý letní tábor se uskutečnil v polovině prázdnin v obci Celné nedaleko Orlických hor. Součástí programu byly tradičně odborné přednášky z oblasti matematiky, fyziky i dalších vědních disciplín. Účastníci si mohli vybrat z široké škály témat i úrovní odbornosti tak, aby si z tábora odnesli co nejvíce a mohli nové vědomosti uplatnit jak při řešení dalších úloh Výfuku, tak při studiu na střední i vysoké škole.

Táborová hra byla letos inspirována kultovním sci-fi seriálem Návštěvníci. Táborníci se tak připravovali na cestu do minulosti, zachraňovali sešit Adama Bernaua z hořícího domu, snažili se navázat spojení s CML, komunikovali s dědou Drchlíkem a vypořádávali se s návratem zpět do budoucnosti. Prostřednictvím těchto her žáci potrápili nejen mysl, ale také tělo, naučili se pracovat v týmu a v neposlední řadě se i lépe vzájemně poznali.

Součástí každého tábora Výfuku bývá také tzv. experimentální den, kdy mladí badatelé ve skupinách zpracovávají vlastní fyzikální pokusy, jejichž výsledky poté prezentují na večerní konferenci. Letos jsme si zkusili změřit viskozitu oleje, tloušťku vlasu pomocí interference nebo zjistit obsah cukru v nejrůznějších nápojích. Představu o tom, jak experimentální den probíhal, si můžete udělat z reportáže ČT :D v pořadu Zprávičky.

Během léta se žáci mohli zúčastnit nejen tábora, ale také se zapojit do řešení speciální prázdninové série úloh. Ta skončila před pár dny. Nyní již organizátoři chystají hlavní soutěž, která odstartuje na začátku nového školního roku. Otevřená bude pro všechny zájemce bez ohledu na jejich fyzikální zdatnost: důležité je především nadšení a chuť něco nového se naučit. Nejlepší řešitelé se pak opět mohou těšit na věcné ceny, dvě setkání v průběhu školního roku i letní tábor.