Den s experimentální fyzikou 2023

Den s experimentální fyzikou 2023

Fyzika / článek

Oblíbená akce s názvem Den s experimentální fyzikou (DSEF), organizovaná Fyzikálním korespondenčním seminářem (FYKOS), se letos konala 6. listopadu. Jednalo se již o 29. ročník a středoškoláci si jako každý rok mohli naživo prohlédnout některá vědecká pracoviště nejen Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy (MFF UK).

Den s experimentální fyzikou 2023
Den s experimentální fyzikou 2023

Po prezenci účastníků nastalo v 9:00 slavnostní zahájení DSEFu 2023 v budově MFF UK na Karlově. Odborný program započal přednáškou Základy do soptění Marsu, již vedl doc. Mgr. Petr Brož, Ph.D., který například vysvětlil, jak vznikají sopky na Marsu a proč jsou tak velké.

Následně byly připraveny jednotlivé dopolední exkurze, mezi nimiž bychom našli třeba Laserovou laboratoř, Seismickou laboratoř, Růst krystalů, Pohled do nanosvěta nebo i Biofyziku živých buněk. Možností bylo tolik, že je člověk neměl šanci stihnout za jediný den všechny. Proto se ještě před konáním DSEFu sami účastníci přihlašovali k jednotlivým týmům, kterým byly přiděleny vždy tři pracoviště.

Jen co skončily dopolední exkurze a přestávka na oběd, přišly na řadu odpolední exkurze. Studenti navštívili například pracoviště Astronomického ústavu Ondřejov, Ústav molekulární genetiky nebo Prague Asterix Laser System.

Nově však ti, kteří měli zájem, mohli namísto několika kratších exkurzí absolvovat jednu celodenní, která se konala v ELI Beamlines v Dolních Břežanech. Jedná se o výzkumné laserové centrum, jež je jedním z největších vědeckých projektů v historii ČR. Nachází se zde některé unikátní nástroje umožňující průkopnický výzkum nejen v oblasti fyziky, ale i biomedicíny a spousty dalších oborů.

Tento rok na MFF UK dorazilo díky DSEFu 122 středoškoláků. Děkujeme studentům, přednášejícím, pracovníkům laboratoří i organizátorům za účast. Doufáme, že si všichni tento ročník Dne s experimentální fyzikou užili, a těšíme se na příští rok.