Animovaný seriál z dílny Matfyzu přibližuje studentům optiku

Animovaný seriál z dílny Matfyzu přibližuje studentům optiku

Učitelství / video / článek

Unikátní seriál Scratchpad Physics, za kterým stojí vědci a studenti Matfyzu, v šesti dílech shrnuje základy vlnové optiky. „Chtěli jsme tuto krásnou, ale občas složitou oblast fyziky přiblížit zábavně a srozumitelně,“ říkají tvůrci animované minisérie, která je teď ke zhlédnutí na YouTube kanále MFF UK.

Z dílu věnovaného optické anizotropii
Z dílu věnovaného optické anizotropii

Rovnice a vzorečky. Málokterý student si v nich libuje, ale v hodinách fyziky se jim prostě nevyhne. Také proto vznikl seriál Scatchpad Physics, který má fyziku trochu „polidštit“. „Na školách se fyzika občas učí stylem ‚hodíme ho do vody a podržíme pod hladinou‘. To mi nikdy moc nevyhovovalo. Proto jsem chtěl vytvořit výukový materiál, díky kterému by si studenti dokázali za fyzikálními pojmy představit i něco konkrétnějšího než jen hory rovnic,“ přibližuje počáteční motivaci Daniel Král z Fyzikálního ústavu UK.

Rozhodl se proto vytvořit sérii krátkých videí, které představují téma vlnové optiky, a to s minimem rovnic a matematického odvozování. „Nechal jsem se inspirovat YouTube kanály, jako je například Kurzgesagt, a rozhodl jsem se vytvořit animovaný miniseriál. Optiku jsem si vybral, protože ji studuji na doktorátu a z celé fyziky jí aspoň trochu rozumím,“ říká autor námětu a scénářů.

S realizací Královi pomohli kolegové z Matfyzu: na animacích pracovali studenti Mikuláš Přikryl a Petra Emmerová, obsah korigovali doc. Tomáš Mančal a dr. Martin Veis. Seriálem provází hlas Vladimíra Pokorného, člena souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni. Šestidílný seriál autoři tvořili ve volných chvílích po večerech, a práce jim tak zabrala skoro rok. Výsledek však stojí za zhlédnutí.

Úvodní díly přiblíží, jak vzniká světelná vlna coby přirozený důsledek pohybu elektrických nábojů. Pak se divák seznámí se základními vlastnostmi světla, jako je polarizace, frekvence nebo vlnová délka. Druhá půlka seriálu je zaměřena na souhru světla a prostředí. Autoři v ní ukazují, jak světlo rozkmitává elektronový plyn v látce, a vysvětlují, proč na něj nereagují elektronové spiny. Závěr je věnován optické anizotropii. Pomocí tzv. tenzoru permitivity si studenti ucelí pohled na optické jevy kolem nás.

Seriál, který je určen hlavně studentům fyziky z nižších ročníků vysokých škol, případně také budoucím fyzikům z řad středoškoláků, se zabývá zatím pouze optikou. Tým se ale jeho pokračování a rozšíření na další témata nebrání. „Záleží, jak se to celé bude líbit,“ dodává Král.