Michal Žák: Obavy z Matfyzu jsou přehnané

Michal Žák: Obavy z Matfyzu jsou přehnané

Fakulta / fotogalerie / rozhovor

Jedna z nejznámějších osobností české klimatologie a meteorologie, vášnivý cestovatel a obdivovatel železnic. Takový je ve zkratce dr. Michal Žák, absolvent Matfyzu, který od roku 2005 moderuje v České televizi Předpověď počasí. Kromě toho ještě spolupracuje s Českým hydrometeorologickým ústavem a na Matfyzu také přednáší.

Z cest (foto: archiv M. Žáka)
Z cest (foto: archiv M. Žáka)

Jak jste se dostal k meteorologii? Zajímal jste se o ni už na střední škole?

Já se o ni zajímal už na základní škole! K meteorologii jsem se vlastně dostal díky svému dědečkovi, který mne naučil sledovat relace o počasí – tehdy bývala v podstatě jen jedna v 19:20. Na střední škole jsem si pak ujasnil, že tohle je obor, který mě zajímá ze všech nejvíc a že ho chci studovat.

Na Matematicko-fyzikální fakultě přednášíte meteorologii a klimatologii. Je o tento obor mezi studenty zájem?

V některých letech je zájem vyšší, jindy je studentů méně. Z vlastní zkušenosti i zkušenosti mých kolegů vím, že zájem o tento obor je obecně poměrně velký. Je škoda, že řada studentů dá přednost studiu na Přírodovědecké fakultě, která jim však neposkytne takový fyzikální základ jako Matfyz. Pochopit procesy odehrávajících se v atmosféře pak pro ně bývá složitější. Obavy z matematiky a fyziky na Matfyzu jsou podle mě někdy zbytečně velké.

Na Akademii věd jste měl nedávno v rámci Týdne vědy a techniky přednášku, která se zaměřovala na extrémy počasí. Jaký největší extrém v počasí jste zažil vy?

Pravděpodobně orkány Kyrill a Emma v letech 2007, resp. 2008. To byl pořádný vichr. A samozřejmě povodně v roce 2002.

V České televizi moderujete Předpověď počasí. Jak vypadá váš pracovní den, když máte službu?

Záleží, o kterou službu jde. Pokud je to ta večerní, tak dopoledne zpravidla věnuji čas studentům nebo odborné činnosti na katedře fyziky atmosféry, v poledne pak vyrazím na Kavčí hory, kde projdu co nejvíc předpovědních materiálů a na jejich základě potom připravím po dramaturgické i grafické stránce hlavní relaci před Událostmi v 18:55. Do relace samozřejmě vybíráme také nějaké zajímavosti o počasí u nás i ve světě.

Tento rok nám vyšla pranostika o sv. Martinovi na bílém koni. Vy sám pranostikám věříte? A říkáte je třeba svým studentům?

Sám je moc vážně neberu, přeci jen vznikaly v jiné době a za jiné situace poznání atmosféry, než kterou máme teď. Na druhou stranu, některé se vážou k tzv. singularitám (poměrně pravidelným odchylkám od hladkého ročního chodu teploty). Například ledoví muži, Medard nebo babí léto určitě stále platí, i když samozřejmě s výhradami.

Mezi vaše zájmy patří cestování, a to zejména vlakem.

Ano, a zase za to může tak trochu můj dědeček, který mě a bratra s babičkou brával na výlety po Česku i do zahraničí. Pokud jde o ten vlak, tam je na vině můj bratr, který s „šotoušstvím“ začal už dříve a já se pak „nakazil“ taky.

Polovina adventu je za námi, a proto se musím zeptat. Čekají nás v tomto roce bílé Vánoce?

Dobrá otázka, a v poslední době docela častá. Zatím je to ještě dost daleko na seriózní odpověď, resp. předpověď. Ale statisticky vzato bývají Vánoce častěji bez sněhu než s ním. Nicméně, třeba nás letos počasí překvapí, držme si palce.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.