Research Jobs upozorňuje na pracovní místa ve vědě

Research Jobs upozorňuje na pracovní místa ve vědě

Fakulta / článek

Od středy 10. srpna je v provozu první portál v ČR zaměřený na pracovní příležitosti v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Web pokrývá celé spektrum oborů, od technických přes přírodovědné, od biomedicínských až po humanitní.

Cílem autorů je vytvořit místo, v němž se koncentruje nabídka pracovních míst v akademické sféře v základním či aplikovaném výzkumu. Počet monitorovaných zdrojů přesahuje číslo 200. Jde především o úřední desky fakult, příslušné části webů výzkumných organizací atd. Pracovní možnosti, které se na portálu soustřeďují, bývají na internetu zpravidla zveřejňovány pouze na stránkách příslušných institucí bez další propagace.

Portál je určen pracovníkům ve výzkumu, v akademické sféře, absolventům doktorského studia a také doktorandům. „Chceme nabídnout pracovníkům ve výzkumu a v akademické sféře – stejně tak jako doktorandům – možnost sledovat jedno místo, kde budou nacházet pracovní pozice skutečně odpovídající jejich intelektuálním schopnostem a formální kvalifikaci, aniž by museli procházet desítky nerelevantních nabídek s pocitem, že jim stejně velká část toho, co by pro ně bylo zajímavé, unikne“, říká zakladatel portálu a současně doktorand fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně Martin Víta. „Jedno centrální místo rovněž umožní efektivní propagaci volných míst ve výzkumu směrem do zahraničí, což je z hlediska budování kapacit pro excelentní výzkum podstatné – ať už se díváme na velké infrastruktury či firemní výzkum“, doplňuje Víta.

Vedlejším produktem provozu portálu budou statistiky o vývoji pracovního trhu ve výzkumu, vývoji a inovacích v jednotlivých oborech (portál používá mj. klasifikaci státního Informačního systému výzkumu, vývoje a inovací).

V brzké budoucnosti bude portál propojen s vybranými sociálními sítěmi, pracuje se na lokalizaci do angličtiny i dalších jazyků s cílem expandovat nejprve na slovenský a polský trh, a následně do dalších zemí.

Aktuální verzi portálu si prohlédněte na www.researchjobs.cz.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.