Věda na UK: Medailonek Jaroslava Nešetřila

Věda na UK: Medailonek Jaroslava Nešetřila

Matematika / video

Cyklus Věda na UK představuje významné osobnosti a počiny univerzity. Prof. Jaroslav Nešetřil, světově uznávaný matematik, je už druhou osobností z Matfyzu, se kterou se v cyklu seznamujeme. Stejně jako prof. Bičák je i prof. Nešetřil nositelem Ceny Neuron za přínos světové vědě. Za necelých deset minut přiblíží povahu a smysl diskrétní matematiky a odhalí také, jak se stane, že matematik začne malovat.

"Úplný chaos je nemožný," tvrdí prof. Nešetřil

Prof. RNDr. Jaroslav Nešetřil, DrSc., (* 1946, Brno) se věnuje diskrétní matematice a teoretické informatice. Je autorem 9 monografií a více než 300 původních časopiseckých publikací. Dlouhodobě a opakovaně působil na řadě zahraničních univerzit a přednesl přes 100 zvaných přednášek na mezinárodních konferencích a v akademických institucích po celém světě včetně přednášek na kongresu evropských matematiků (2006) a světovém kongresu matematiků (2010). Byl oceněn Státní cenou (1985 společně s Vojtěchem Rödlem) za soubor článků v Ramseyově teorii a v roce 2010 mu prezident ČR udělil Medaili Za zásluhy. Pod jeho vedením vzniklo na MFF UK světové centrum pro diskrétní matematiku, kombinatoriku a teoretickou informatiku DIMATIA Centre. Je také vícenásobným čestným doktorem věd (University of Alaska, 2002, a Université de Bordeaux, 2004). Jeho Erdösovo číslo je 1 a ve svém volném čase se věnuje například malbě, konkrétně antropogeometrii.


Mohlo by vás také zajímat

Věda na UK: Astrofyzik prof. Jiří Bičák
Věda na UK: Vít Šisler

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.