Rande s Fyzikou

Rande s Fyzikou

Fyzika / Fakulta / článek

Fyzika je nepostradatelnou vědou, která nám už po mnoho desetiletí umožňuje poznávat okolní svět a která je také krásná a vzrušující. Díky ní dnes rozumíme přírodním zákonitostem mnohem lépe a zároveň ještě zbývá mnoho, co můžeme dál objevovat. Navzdory tomu má ale mnoho lidí fyziku zafixovanou jako složitou a těžko pochopitelnou vědu, co není pro každého. To je velký omyl, jenž jsme se rozhodli napravit, a proto vás zveme na Rande s Fyzikou, na kterém se s ní lépe poznáte a třeba se dokonce i zamilujete.

Televizním pořadem provází moderátorka Klára Hajdinová.
Televizním pořadem provází moderátorka Klára Hajdinová.

Rande s Fyzikou původně vzniklo jako televizní pořad. Třináct dílů seriálu divákům představilo fyziku vždy trochu jinak, než jak ji znají ze školy. Každý jednotlivý díl byl totiž setkáním, randem se slečnou Fyzikou, která o sobě v každé epizodě prozradila něco nového. Fyzika ukázala, že není jen šedou myškou, které si nikdo nevšimne, ale naopak sebevědomou kráskou, která si pozornost rozhodně zaslouží. A díky tomu nezůstalo jen u televizního pořadu.

Knížka Rande s Fyzikou, na jejímž vydání spolupracovali Matfyz a Česká televize, vychází ze stejnojmenného seriálu. Stejně jako slečna Fyzika není ani knížka nudnou a suchopárnou učebnicí, ale naopak živou publikací, na jejíchž stránkách se dozvíte mnoho informací o tématech, o kterých učebnice často ani nepíší, přestože za pozornost rozhodně stojí. V knížce najdete nejen vysvětlení různých témat z oboru mechaniky, ale i mnoho fotek a také odkazy na více než 40 krátkých videí, na kterých protagonisti pořadu reálně ilustrují principy, o kterých se v knížce píše. Celou knížkou provází moderátorka Klára, ale také nejpovolanější odborníci, fyzikové Martin Vlach a Zdeněk Drozd z Matfyzu.

Křest papírového Rande s Fyzikou proběhl 15. a 16. května 2015 na Světě knihy. Knížku si nyní můžete koupit v MatfyzPressu a v dalších vydavatelstvích. Ovšem pozor, koupí a přečtením knížky zábava nekončí - na konci každé kapitoly je totiž kvíz, se kterým budete moci soutěžit o různé ceny. Soutěž vyhlásíme na facebookové stránce Rande s Fyzikou.

Zahoďte ostych a pojďte i vy na Rande s Fyzikou!


Aktualita: Pokřtili jsme Rande s fyzikou

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.