Za 48 hodin vytvořili aplikaci pro nevidomé diabetiky

Za 48 hodin vytvořili aplikaci pro nevidomé diabetiky

Informatika / článek

Trojčlenný tým absolventů Matfyzu zvítězil v druhém ročníku soutěže Smart Health Hackathon.

Josef Ondřej během prezentace (foto: CEE Hacks)
Josef Ondřej během prezentace (foto: CEE Hacks)

Akce organizovaná CEE Hacks se konala minulý víkend v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Téměř šedesátka mladých hackerů hledala odpovědi na celkem 11 aktuálních problémů, s kterými se potýkají zdravotníci nebo pacienti.

Z devatenácti inovačních projektů, které vznikly v průběhu 48hodinového hackerského marathónu, porotu nejvíce zaujal ten od autorů Josefa Ondřeje, Miroslava Vodolána a Martina Čochnera. Jejich aplikace GlucoScan umožňuje nevidomým diabetikům s pomocí mobilního telefonu odečíst hladinu cukru a trend glykémie, ukládat v mobilu výsledky a následně je sdílet například s lékařem.

ČuprTým: Josef Ondřej, Martin Čochner a Miroslav Vodolán převzali ocenění z rukou ministra zdravotnictví (foto: CEE Hacks)

Členové vítězného týmu jsou absolventy matematiky, informatiky a fyziky na Matfyzu. Seznámili se v pražské pobočce IBM, kde nyní všichni tři pracují. Aplikaci, za kterou získali 100 tisíc korun, teď chtějí převést z testovacího módu do praxe.

Ocenění absolventi hovoří o své aplikaci:

Jak aplikace funguje?

Aplikace umí z videa detekovat a následně nahlas přečíst údaje naměřené glukometrem FreeStyle Libre. U tohoto glukometru má pacient v rameni implantovanou sondu, která se vyměňuje jednou za 14 dní. Z této sondy pacient odečítá hodnoty koncentrace glukózy pouhým přiložením přístroje, což je zejména pro zrakově postižené velká výhoda ve srovnání s běžnými glukometry, kde je nutné si při každém měření, které probíhá několikrát za den, do prstu píchnout lancetu a kapku krve následně nabrat na detekční proužek. FreeStyle Libre nemá hlasový výstup a aplikace, která se k němu dá stáhnout, není v některých zemích včetně ČR dostupná. Přidaná hodnota naší aplikace je tedy v tom, že právě zrakově postiženým umožňuje komfortní použití tohoto přístroje.

V soutěži bylo na výběr několik medicínských témat, proč jste si vybrali zrovna problém spojený s cukrovkou?

Chtěli jsme si vyzkoušet úlohu spojenou s rozpoznáváním obrazu a vybraný problém nám připadal v rámci daného časového limitu asi jako jediný, který by se dal dotáhnout do funkčního a použitelného prototypu.

Co bylo nejobtížnější?

Při vývoji bylo nutné propojit několik funknčních komponent, vytvořit grafické rozhraní, aplikaci jako celek otestovat na několika zařízeních a také připravit poutavou prezentaci. To celé s minimem času na odpočinek a spánek. Nejobtížnější na tom bylo udržet dostatečné tempo, abychom všechny naplánované úkoly stihli včas.

Připravovali jste se dopředu?

Všichni v práci hodně programujeme, takže jsme měli samozřejmě připravené základní nástroje, jako jsou vývojová prostředí. Nastudovali jsme si také něco o algoritmech, které by na úlohu šly využít, ale glukometr a přesné zadání jsme dostali až na místě, takže jsme v podstatě celou aplikaci napsali na hackathonu.

Co vás motivovalo k tomu se do soutěže přihlásit?

Do soutěže jsme šli hlavně proto, že řešení může některým lidem opravdu pomoci.

Mohla by aplikace, tak jak jste ji během dvou dnů vytvořili, rovnou sloužit pacientům v praxi, nebo vyžaduje nějaké úpravy?

Funkční je, takže teoreticky ano. Rádi bychom ale trochu zpřehlednili zdrojový kód aplikace, aby šla v budoucnu lépe rozšiřovat, a přesunuli ji z testovací na produkční doménu, kde bude snáze k nalezení. Samozřejmě je také nutné ověřit, jak algoritmus funguje, na větším množství dat.

Jste absolventy tří různých oborů na Matfyzu. Kde jste se dali dohromady?

Jsme kolegové z práce. Pracujeme v Praze pro IBM, kde řešíme výzkum a vývoj služby Watson Assistant. Jde o platformu pro tvorbu chatbotů, kde se využívá technik umělé inteligence. Konkrétněji, vyvíjíme algoritmy, které umožní chatbotům učit se z konverzací.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.