Sebeuvědomění je prvním krokem k úspěchu

Sebeuvědomění je prvním krokem k úspěchu

Fakulta / rozhovor / pozvánka

Jan Petr Nekovář je samorost a selfmademan. Spoluzakladatel startupového inkubátoru UP21 rád čelí novým výzvám. Také proto začal před několika lety pracovat na své vlastní technice sebeuvědomění.

Během kariéry prošel několika firmami, společně s Karlem Janečkem založil inkubátor UP21 a stal se mentorem a uznávaným guru podnikatelského a startupového prostředí. V poslední době se soustředí hlavně na vlastní projekty. Vedle šíření metody Mindsnapshot je to také spolek Legenda Země, který se zabývá environmentálními projekty.

Honzo, setkali jsme se poprvé u diskusního stolu před dvěma lety v rámci finále startupové soutěže v Praze. Zaujal mě tvůj entusiasmus a způsob, jak umíš vést diskuse. Proč jsi dal nakonec start-upům „vale“?

Ze startupové scény jsem úplně neodešel. Odprodal jsem svoje podíly v UP21 a rozhodl jsem se jít vlastní cestou. Začal jsem se víc soustředit na implementaci sebeuvědomování do firemní praxe a na environmentální projekty. Právě spouštíme consultingovou platformu NAVIGATORs LAB v novém nastavení a připravujeme nový zelený akcelerátor. Spíš jsem si dal chvilku odstup a zkoumal jsem další souvislosti vlivu podnikatele na okolí.

Dnešní doba přináší náročné výzvy, kterým je potřeba se postavit. Neobstojíme, pokud budeme skládat staré věci novým způsobem. Potřebujeme nacházet zcela nové přístupy, kterými efektivně zareagujeme na měnící se podmínky pro život. Je čas na evoluční posun, který nám přinese budoucnost, kde udržíme konkurenceschopnost a zároveň zachováme naši krajinu, která je klíčová pro udržení našeho přirozeného života.

Vraťme se ke startupům. Co ti dala práce s mladými podnikateli? Co mají podle tebe společné a co jim chybí?

Podpořila mě v mé práci se sebeuvědomováním. Většina z nich je zahleděna do svého nápadu a neefektivně implementují pohledy z venku. Mají nadšení, touhu něco dokázat, ale chybí jim silná míra osobní sebereflexe. Často jsem slýchal, že jejich cílem je být na titulní stránce Forbesu. Málo z nich má skutečnou touhu změnit nějaký obor lidské činnosti.

Velkou inspirací pro mě bylo i setkání s Billem Reichertem, který mi pomohl utřídit si myšlenky ohledně mé vlastní metodologie a jejího businessového uchopení. Bill hodně formoval můj pohled na startup a jeho rozvoj v různých fázích vývoje.

Jaká byla tvoje role při mentorování mladých podnikatelů? Předpokládám, že jsi při tom uplatňoval i svoji techniku…

Ano, soustředil jsem se právě na oblast sebeuvědomování a související problém týmové i zákaznické komunikace. Mým ideálem je odpovědný milionář, který rozvíjí svou firmu a vnímá souvislosti, které jeho idea a její prosazování přináší. Je schopen vědomě pracovat na rozvoji své osobnosti, což se reálně projevuje na jeho zrání a vztahu k týmu. Stává se přirozeným lídrem a dosahuje nejen úspěchy ve svém podnikání, ale i pozitivního impaktu na společnost, které je součástí.

Technika Mindsnapshot umožňuje zachytit osobní podvědomé trendy rozhodování a jednání. Neobsahuje ideologii a návody, co je správně. Obsahuje postupy a cvičení, které rozvíjejí schopnosti vnímání a efektivního rozhodování.

Spolu jsme se pustili do přípravy komunikačního kurzu, využitelného zejména pro studenty učitelství, ale vlastně nejen pro ně. Kdokoliv, kdo pracuje s nesourodou skupinou o různém věkovém složení, musí umět reagovat. Co je gros tvojí metody?

Je to především autenticita a integrita v jednání, která vychází z vlastního sebepoznání. Jednání každého z nás se skládá z našich vědomých a podvědomých vzorců chování. Již základní porozumění těmto mechanismům nám umožňuje vnímat širší kontexty probíhajícího rozhovoru. Díky tomu jsme schopni zvolený rozhovor či skupinu efektivně řídit a udržet pozornost na konkrétním tématu, které je pro nás důležité.

Zmiňoval jsi, že chceš napsat o svých zkušenostech knihu, v jakém je to stádiu?

Začal jsem knihou o vlastní metodologii Mindsnapshot a o síle sebeuvědomování, která se dnes opírá o moderní výzkumy mozku a těla. Objevují se slova jako biohacking, mindhacking. Přichází doba dalšího kroku v lidské evoluci a budoucnost nám přináší několik možností, kterými se jako jedinec budeme moci ubírat. Homo Sapiens začne brzy dostávat nové přídomky. Někdo se rozhodne jít cestou technologického vylepšení, někdo využije možnosti genového inženýrství. Píši o výhodách evoluce založené na novém používání těla i mozku, na sebeuvědomování, které je opřené o vlastní zkušenost a moderní výzkum. Jsem tak v polovině knihy, plánuji, že další části se budu věnovat o Vánocích.

Pokud se chcete s Janem Nekovářem seznámit a vyzkoušet si jeho techniku na sobě, přihlaste se na nový kurz Kariérního poradenského centra MFF UK. Bude probíhat od listopadu do začátku prosince každou druhou středu (3 x 3 hodiny). Začínáme 6. listopadu v 15:00 na KPC. Registrace zde.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.