Propojujeme teorii s praxí

Propojujeme teorii s praxí

Informatika / rozhovor

Ve společnosti Profinit byl několik let zodpovědný za kompetenci vývoje softwaru, teď má na starosti všechny produkty a služby. Kromě toho také v letním semestru vyučuje na MFF UK předmět Pokročilé aspekty softwarového inženýrství. Bohumír Zoubek v něm studentům radí, jak co nejlépe převést nabyté znalosti do praxe.

Společné setkání zástupců MFF UK a firmy Profinit v dubnu letošního roku při příležitosti prodloužení smlouvy o partnerství (foto: Svoboda)
Společné setkání zástupců MFF UK a firmy Profinit v dubnu letošního roku při příležitosti prodloužení smlouvy o partnerství (foto: Svoboda)

V Profinitu působíte na pozici Products and Services Director, na jaké produkty a služby se vaše firma specializuje?

Zaměřujeme se na zakázkový vývoj software, rozvoj a údržbu softwarových systémů, datové sklady, business intelligence, big data a data science. Naší hlavní přidanou hodnotou je dlouhodobá schopnost vytvářet a rozvíjet komplexní softwarové systémy v souladu se zásadami softwarového inženýrství.

Patříte mezi firmy, které dlouhodobě a soustavně spolupracují s vysokými školami. Kde vidíte největší výhody této kooperace?

Největší výhodu vidíme v tom, že jsme v těsném kontaktu s místem, kde se vzdělávají nové generace softwarových inženýrů. Můžeme tak s nimi sdílet naši vizi, jak vytvářet kvalitní softwarové systémy, a ovlivňovat tím budoucnost softwarového inženýrství.

Kam se za více než deset let posunula spolupráce s MFF UK?

Spolupráce je každým rokem intenzivnější. Začínali jsme občasnými přednáškami a poté prvním předmětem s názvem Pokročilé aspekty softwarového inženýrství, který je teď už stálicí v našich snahách ve vzdělávání nové generace softwarových inženýrů. Aktuálně vyučujeme předměty tři, k již zmíněnému přibyly Databázové systémy v praxi a Aplikace big data technologií v data science. A mimo výuky spolupracujeme na tříletém grantu s názvem „Systém pro pokročilou analytiku velkých síťových dat na bázi podobnostního modelování“.

Zmínil jste předmět Pokročilé aspekty softwarového inženýrství. Co se v něm posluchačům snažíte předat?

Tento předmět provází studenty celým softwarovým procesem. U každé činnosti ukazujeme na příkladech, jak ji dělat dobře a na co si dát pozor, aby výstupem celého snažení byl skvěle navržený a naprogramovaný softwarový systém. Do předmětu jsme přetavili více jak 21 let našich zkušeností s dodávkami softwarových systémů pro přední banky, pojišťovny a telco.

Jací jsou z vašeho pohledu studenti MFF UK? Jaké mají silné a slabé stránky?

Studenti MFF UK mají skvělé základy matematiky a jsou silní v algoritmizaci a programování. V rámci našich předmětů se snažíme zdůrazňovat propojení těchto silných vlastností s praxí, tedy jakousi syntézu, která u některých studentů chybí.

Přednášíte také na jiných vysokých školách, pozorujete mezi studenty a absolventy různých technických škol nějaké výraznější rozdíly?

Pozoruji jen mírné rozdíly, které jsou často dané spíše přístupem a náturou každého studenta než nějakou konkrétní univerzitou.

IT odborníků je na trhu práce dlouhodobě nedostatek. Pro řadu mladých lidí navíc představa stálého úvazku a práce s pevnou pracovní dobou není úplně lákavá. Zdá se, že firmy to teď nemají lehké…

Profinitu se dlouhodobě daří být atraktivní firmou pro lidi, kteří to s výrobou softwarových systémů myslí vážně a chtějí to dělat pořádně. A o takové firmy vždycky byl, je a dovoluji si tvrdit, že i bude velký zájem. Nabízíme velké množství zajímavých projektů, takže svou vysněnou práci si u nás najde opravdu skoro každý. Práce na částečný nebo plný úvazek, z domu nebo kanceláře, od sedmi ráno nebo od deseti, preference z hlediska lokace projektů… Vše je na společné diskusi.

Na druhou stranu se mi zdá, že v poslední době je velmi často komunikován pouze jednostranný pohled, ve kterém si vybírají jen a pouze kandidáti. Tak to u nás není. My si vybíráme mezi kandidáty šikovné a pracovité lidi, kteří mají drive a chuť dělat software pořádně, není jim jedno, co chce zákazník, vnímají a řeší věci jako třeba technický dluh a podobně. Máme štěstí, že takových je u nás dnes více jak 450. A moc rádi se pobavíme s kýmkoliv, kdo má podobný pohled na ideální práci.


Bohumír Zoubek

V Profinitu působí od roku 2003. Do firmy nastoupil na pozici Junior Consultant a postupně si prošel všechny projektové role. Od roku 2011 zastával pozici Head of Software Development, kde vedl tým podílející se na získávání významných zakázek v oblasti vývoje softwaru na zakázku. Je absolventem VUT v Brně a University of Birmingham, kde získal titul Ph.D. v oboru Computer Science. V současné době také vyučuje softwarové inženýrství na ČVUT a Univerzitě Karlově a na související témata přednáší i na dalších předních univerzitách v České republice.

Související:

Profinit je strategickým partnerem Matfyzu

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.