Setkání s absolventy: Hana Lapková

Setkání s absolventy: Hana Lapková

Informatika / rozhovor / pozvánka

Americká firma Oracle zakotvila na českém trhu už v devadesátých letech. Přinesla s sebou databázovou expertizu, technologie, zkušenosti a také nové pracovní příležitosti. Toho využila celá řada matfyzáků, mezi které patří i Hana Lapková. Do Oracle nastoupila ještě za studií a ve firmě poté s několika přestávkami strávila více než 15 let. Aktuálně je na mateřské dovolené, ale do praxe se hodlá brzy vrátit.

Hana Lapková (foto: archiv Hany Lapkové)
Hana Lapková (foto: archiv Hany Lapkové)

Jak moc se firma za dobu tvého působení změnila?

Firma se změnila neskutečně. K Oracle jsem se dostala na studiích souhrou náhod. Spolužákova maminka stála u zrodu Oracle Czech (Consulting) a sháněla studenty. Tenkrát to byla malá firma s padesátkou lidí. Všichni jsme se navzájem znali a bylo to znát i na celofiremních, téměř rodinných, akcích. Od té doby se firma rozrostla do jiných rozměrů zejména díky akvizicím. Dnes má Oracle Czech přes 1000 zaměstnanců, Consulting je jeho malá část. Když mi dnes někdo řekne, že má známého v Oracle, a zeptá se, jestli ho znám, většinou ho musím zklamat. V takovém množství to opravdu není možné.

Když porovnáš používané technologie, kterým směrem se firma nejrychleji vyvíjí?

To bych si trochu vymýšlela. Pod Oracle spadají i díky zmíněným akvizicím mraky technologíí. Předpokládám, že tak jako v Oracle Applications, kde pracuji já, se firma snaží udržet krok s aktuálními trendy. My se například soustředíme na cloudová řešení. Ale do detailů nemá smysl zabíhat.

Jsou podle tvého mínění školy schopné na technologie reagovat? Jak tobě vzdělání pomohlo v kariéře?

Škola mi dala hlavně možnost nahlédnout do různých oblastí informatiky. Od programování v různých jazycích, a to i deklarativních, jako je Prolog a spol., vím něco o grafice, databázích, počítačovém zpracování textu. Já se zaměřila na databáze, protože mě to prostě bavilo. A měla jsem to štěstí, že jsem v tomto oboru mohla následně i pracovat. Už za mých časů byl velký výběr různých zaměření, tehdejší vyučující na vysoké úrovni, zajímali se o aktuální dění a vývoj a to se promítalo do přednášek a cvičení. Předpokládám, že je to stejné i dnes.

Čím to, že zůstáváš Oracle věrná?

Práce u Oracle mě vždy bavila. Dělala jsem to, co jsem vystudovala a co mě baví. Navíc jsem se hodně přiučila z jiného oboru, než je informatika. Nejde jen o vlastní programování, ale o to pochopit, co a proč programuji. Naučila jsem se různé věci z business procesů, od financí přes logistiku až po sklady. Pracuji s klienty. To se člověk učí celý život jen praxí. Pro mne je moc důležitý kolektiv, který byl v Oracle vždy fajn. V podstatě jsem neměla důvod hledat jinde.


Jaké možnosti práce se po celém světě nabízejí? Stačí člověku bakalář, nebo je dobré sepsat disertačku? Korporát, nebo malá firma? Má smysl vydržet matematickou analýzu? Nejen o tom si můžete osobně pohovořit s absolventy informatiky v pondělí 24. června na Matfyzu. Bližší informace o akci zde.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.