Vědu není potřeba zjednodušovat, stačí ji dobře vysvětlit

Vědu není potřeba zjednodušovat, stačí ji dobře vysvětlit

Fakulta / rozhovor / pozvánka

Popularizovat vědu se v Čechách snaží řada lidí, většina z nich to dělá opravdu precizně. Jeden projekt se však vymyká, vedou ho totiž sami vědci. Když jsem zjistil, že jde o matfyzáky, chtěl jsem se dozvědět více. Oslovil jsem proto Davida Píšu, nejvýřečnější z organizátorů, aby mi projekt Science to Go představil.

Jak vznikl projekt Science to Go a kdo za ním stojí?

Stojí za ním skupinka spolužáků z Matematicko-fyzikální fakulty. Všichni jsme měli podobnou zkušenost. Zjistili jsme, že se nás lidé bojí ptát, na čem pracujeme, jelikož mají strach, že by to nepochopili. Chtěli jsme tuhle bariéru zbourat, a tak jsme se rozhodli, že za lidmi půjdeme sami a vysvětlíme jim to. V červnu roku 2013 jsme uspořádali první přednáškový cyklus, který se ještě jmenoval Věda jede. Vyrazili jsme do malé vísky ve východních Čechách, kde žije moje rodina, a místním představili naše výzkumy. O rok později jsme na tuto akci navázali dalším vystoupením, tentokrát už pod názvem Science to Go. Přidali se k nám i mladší kolegové z Matfyzu, a tak vlastně vznikl pravidelný cyklus přednášek.

Čím jsou vaše přednášky specifické?

Od začátku si zakládáme na tom, abychom přednášeli přístupně. Většinou jde o tři různé přednášky, každá má kolem dvaceti minut. Díky kratší stopáži a střídání přednášejících publikum snáz udrží pozornost. Snažíme se vybírat různorodá témata, aby si každý v programu něco našel. Zveme mezi nás samozřejmě také dámy, takže jsme i genderově vyvážení. Kombinujeme témata napříč fyzikou, technickými vědami, máme ale i přednášející z oblasti lékařství a biologie.

Jak vlastně hledáte přednášející?

Většinou rozhodíme sítě mezi naše kamarády a kolegy. Málokdy se stane, že nás někdo odmítne, dokonce se nám někteří přednášející sami hlásí.

Vy sám také přednášíte. Co vám to dává?

Určitě je to pro mě radost. Baví mě věda a své nadšení můžu díky tomuto projektu na přednáškách šířit dál. Současně se také učím, jak prezentovat výzkum srozumitelně. Jedna věc je něco se naučit a pochopit, druhá umět to vysvětlit.

David Píša působí v Ústavu fyziky atmosféry AV ČR (foto: archiv StG)

Jde o úplně jiný typ prezentace, než na který jsou vědci běžně zvyklí z konferencí. Tam hovoříte ke svým kolegům, rychle musíte jít k jádru věci a mnohdy se zabýváte detaily, k jejichž pochopení jsou zapotřebí hluboké znalosti. Na přednáškách Science to Go naopak vysvětlujeme jednoduše i složité věci. Myslím, že není třeba vědu zjednodušovat, stačí ji dobře vysvětlit. I složité problémy z kvantového světa nebo z astrofyziky se dají vysvětlit tak, aby je pochopil člověk s všeobecným vzděláním.

Jak na vaše přednášky reaguje publikum? Vybavíte si nějakou zajímavou odezvu?

Prakticky vždycky se setkáváme s pozitivními reakcemi. Zčásti je to i proto, že věda je ze své podstaty věc pozitivní. Je chápána jako pokrok, přínos. Po vánočním speciálu s pokusy pro děti nám jeden tatínek napsal, že za celý život neviděl svého syna tak dlouho s úžasem něco sledovat. A také nám přál, abychom s podobnými pásmy byli schopni vyprodat O2 arénu, což mě dost pobavilo.

To vám přeji také. Jak velké obecenstvo obvykle máte?

V současné době pořádáme přednášky ve Skautském institutu, což je prostor skromný, ale útulný. Většinou přednášíme maximálně pro třicet lidí. Vrcholem byla dvakrát vyprodaná přednáška profesora Jiřího Podolského o objevu gravitačních vln. Akce se konala ve velkém sále Městské knihovny v Praze, kam se vejde asi 400 lidí. Takový rekord se nám bude jen těžko překonávat. Na druhou stranu i malé publiku má co do sebe. Pořád je lepší, když přednášíte pro tři nadšence, než když mluvíte ke stovce lidí, které to nezajímá.

Předpokládám, že si občas také rád sednete do publika a poslechnete si přednášku některého svého kolegy. Jaké nejlepší vystoupení jste dosud viděl?

Když nevystupuji, tak obvykle stojím za kamerou. Nejvíce mě uchvátila zmíněná přednáška profesora Jiřího Podolského v městské knihovně. Ten, kdo tohoto skvělého vědce zná, ví, že z něj doslova srší nadšení. Hoří mu plameny v očích. Pro posluchače to bývá velký zážitek. Publikum si ale pochvaluje většinu našich akcí. Samozřejmě, že se občas něco nepovede, z toho si však nic neděláme. Nepovažujeme se za profíky, projekt pořád vedeme trošku punkově. Aspoň jsme tak publiku blíž. Lidé vidí, že i vědci patří mezi normální lidi.

Nejbližší přednáška Science to Go se uskuteční 22. 5. od 19 h. ve Skautském institutu v Praze. Kompletní program je dostupný na webových stránkách projektu.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.