Středoškoláci změřili síly ve Fyzikálním Náboji

Středoškoláci změřili síly ve Fyzikálním Náboji

Fyzika / článek

V pátek 16. listopadu 2018 se uskutečnil již 21. ročník mezinárodní týmové soutěže Fyzikální Náboj. Své znalosti si v něm otestovala více než tisícovka středoškolských studentů z pěti zemí.

Do Fyzikálního Náboje se zapojilo 123 týmů v kategorii Senioři a 93 týmů v kategorii Junioři, dohromady tedy více než tisícovka studentů. Soutěž probíhala současně na sedmi místech v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a vůbec poprvé také v Rusku. Soutěžícím v České republice poskytlo zázemí pražské Gymnázium Christiana Dopplera a Gymnázium Ostrava-Zábřeh.

V průběhu dvouhodinového klání čekala pětičlenné týmy řada zajímavých úloh z oblasti fyziky a matematiky. Nejúspěšnějším účastníkem 21. ročníku byl tým z Gymnázia Poštová v Košicích, který správně vypočítal 26 příkladů. V rámci České republiky zvítězil tým B z Gymnázia Brno, třída kapitána Jaroše, který se zdařile popasoval s 21 úlohami.

Fyzikální Náboj se každoročně koná především díky nadšení a pracovitosti desítek vysokoškolských studentů a učitelů, kteří soutěž připravují a poté se starají o její hladký průběh v jednotlivých městech. Věříme, že jsme i tentokrát pomohli zvýšit zájem středoškoláků o přírodní vědy, a už teď se těšíme na další ročník, který se uskuteční v listopadu 2019. Studenti, kteří by si chtěli prověřit své fyzikální znalosti již dříve, mohou se v únoru zúčastnit pražského Fyziklání.

Podrobné výsledky Fyzikálního Náboje, autorská řešení, fotografie a doplňující informace naleznete na physics.naboj.org.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.