Pozvánka: Za fantazií s Matfyzem

Pozvánka: Za fantazií s Matfyzem

Fakulta / pozvánka

Také letos se chystáme na největší přehlídku popkultury v ČR. Na Festivalu fantazie v Chotěboři nabídneme 11 přednášek a dvojici stánků pod značkou "MatFFyzExpo".

MatFFyzExpo na loňském Festivalu fantazie (foto: Hrabáková)
MatFFyzExpo na loňském Festivalu fantazie (foto: Hrabáková)

Přednášky

(v abecedním pořadí podle příjmení přednášejícího)

Michal Bída: Umělá inteligence v 21. století

Počítač už zvládl člověka porazit v šachách nebo v go a samořídicí auta brázdí silnice v testovacích provozech. Co vlastně už umělá inteligence všechno dokáže a máme se jí bát? Přednáška se bude zabývat umělou inteligencí v současnosti a výhledem do budoucna.

Cyril Brom: Proč (skoro) nefungují hry ve výuce

Kdo by se nechtěl učit ve škole hraním her? Ono to však moc nefunguje. Proč? Vše, co jste chtěli (a nechtěli) vědět o výukových hrách, se dozvíte na přednášce. Přidáme i něco o dalších technologiích, které ve školách propadly: například o filmu, rozhlase a televizi.

Stanislav Daniš: Fyzika světla a světlo ve fyzice

Světlo není jen pasivním nástrojem zkoumání jiných objektů. Samo sehrálo důležitou úlohu při odhalování řady jevů. Posviťme si i na něj. Co je zač, jaké má vlastnosti a v čem bylo a je tak důležité?

Pavel Ježek: Software bez chyb: Realita či fikce?

Oblíbená aplikace nefunguje podle představ nebo spadne. To asi zažil každý. Je to záměr, nebo nedbalost výrobců? Vyrábí se vůbec nějaký software bez chyb? Mohou za vše chyby v procesorech? Zachrání nás open source? A proč nepadají letadla?

Michal Kloc: Fantazie kvantové mechaniky

Kvantová mechanika popisuje svět o malých rozměrech (mikrosvět). V mnohých ohledech nabourává každodenní intuici, kterou jsme si vytvořili ze zkušeností v našem makrosvětě. Povíme si o osudu kvantově provázaných elektronů a o tom, jak by mohla KM změnit možnosti počítačů.

Věra Koudelková: Fyzikální podivnosti na YouTube…

…a jak je zrealizovat. Žárovka svítící bez baterie? Popcorn vyrobený pomocí mobilního telefonu? Motor na volnou energii? Potkáváte na internetu podobná videa? A odhadnete, jak jsou vyrobená? Pohled do zákulisí vybraných "vědeckých nesmyslů" na YouTube.

Jiří Kroll: Higgsův boson máme, ale co dál?

Symbolickým zakončením procesu ověřování tzv. Standardního modelu částic a interakcí byl objev Higgsova bosonu na urychlovači LHC v CERN v roce 2012. Dozvíme se, jak obtížně Standardní model přicházel na svět, jaká je jeho současná podoba a jak se aktuálně testuje v laboratořích.

Tomáš Musil: Neuronové sítě a matematická lingvistika

Budou někdy počítače schopny pochopit psaný text? Přeložit ho bezchybně třeba z angličtiny do češtiny? Popsat co je na obrázku? Co jsou umělé neuronové sítě a jak mohou pomoci vyřešit tyto otázky? To se dozvíte v této přednášce. Když bude čas, zmíníme i, jak neuronky hrají go nebo řídí auta.

Evžen Šíma (FF UK): Staroegyptská cesta do zásvětí byla RPG

Umřít nemusí být konec srandy. Pro staré Egypťany obzvlášť. Těm teprve po smrti začalo to pravé dobrodružství – zemřelý se musel na cestě vypořádat s pastmi, uprosit bohy, získat sílu, zjistit hesla pro další postup, porazit několik bossů… Že to zní jako RPG? Přijďte a dozvíte se víc.

Stanislav Štefánik: Záhada jménem kosmické záření

Každou vteřinu k nám z vesmíru dopadá neviditelný déšť částic. Mnohé mají vyšší energie, než zvládneme dosáhnout v současných zařízeních na zemi. Odkud přilétají a proč nás bombardují? Vydejme se po stopách jedné z největších záhad současné fyziky ve vyprávění o kosmickém záření.

Michal Žák: Sucho a konec civilizací

Sucho může vést k ohrožení lidských civilizací, znamená totiž nedostatek vody a potravy. V minulosti často hrálo významnou a někdy i primární roli při pádu vyspělých kultur. Které civilizace kvůli suchu zanikly? A jak velké ohrožení pro lidstvo představuje sucho v současnosti?

Stánky

GameDev Lab @ MFF UK

HTC Vive, herní umělá inteligence, vývoj počítačových her, roboti. Ponoření se do jiných světů, Warlight složitější než Go (aneb, myslíte si, že nadchází čas strojů?), Hearthstone simulátor, procedurální generování měst, ozoboti, Kinect a další kejkle!

Sci-fyzika

Přijďte si užít jednoduché i náročnější pokusy, které ukazují fyziku jinak, než jak ji znáte ze školy. Umíte chodit po vodě? Chcete si vykoupat svůj mobilní telefon? Nebojíte se si zahrávat s neviditelností? Toto a mnohem víc si můžete vyzkoušet u našeho stánku.

Aktuální časy přednášek najdete v programu linií FutureCon & MaelströM (místnost 1,5) a Fantasy & History (Zrcadlový sál 3).

Letos budeme v Chotěboři již pošesté. Podívejte se na články o předchozích ročnících: 2017, 2016, 2015, 2014, 2013.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.