Attentat 1942 bodoval na festivalu v Berlíně

Attentat 1942 bodoval na festivalu v Berlíně

Informatika / Fakulta / článek

Počítačová hra Attentat 1942, na jejímž vývoji spolupracovaly týmy vědců z MFF UK, FF UK a AV ČR, si odnesla hlavní ocenění z mezinárodního festivalu nezávislých her A Maze v Berlíně. Most Amazing Game Award vybojoval český projekt v konkurenci dalších 24 her z celého světa.

Česká delegace na festivalu A Maze  - programátor Ondřej Paška (vlevo) a vedoucí projektu Vít Šisler
Česká delegace na festivalu A Maze - programátor Ondřej Paška (vlevo) a vedoucí projektu Vít Šisler

„Vyhrát hlavní cenu festivalu je skvělý úspěch. A Maze se dlouhodobě zaměřuje na umělecké a experimentální hry a laťka byla letos hodně vysoko,“ říká Vít Šisler z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí projektu a hlavní herní designér.

Attentat 1942 vypráví příběhy z období protektorátu z pohledu lidí, kteří okupaci zažili. Hra je založena na filmových rozhovorech, interaktivních komiksech a autentických záběrech. Postavy ve hře a jejich příběhy jsou fiktivní, ale vycházejí z historického výzkumu a dobových svědectví. „Attentat 1942 není pouze historicky věrná a emotivní hra o důležitém tématu, ale používá médium velmi kreativně. Je to nová forma dokumentu,“ shodla se porota festivalu A Maze.

Ačkoli si česká hra přiváží ocenění z Berlína, pro německé publikum je zatím nedostupná. Obsahuje dobovou nacistickou symboliku, jejíž zobrazování je v Německu ve videohrách zakázáno. „Přestože se jedná o původně výukovou hru, která je výsledkem historického výzkumu, praxe kolem povolování počítačových her s uvedenou symbolikou je v Německu složitá. Hledáme řešení, která nám umožní hru pro tamní trh zpřístupnit,” uvedl Vít Šisler.

„Odstraňovat nacistickou symboliku z vážné hry o hrůzách nacismu by bylo absurdní,“ doplňuje Jakub Gemrot z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy, vedoucí programátor projektu. Právě vítězství českého projektu by podle zakladatele a uměleckého ředitele festivalu A Maze, Thorstena S. Wiedemanna, mohlo pomoci k oficiálnímu uznání počítačových her v Německu jako kulturního média, které je posuzováno stejně jako ostatní umělecké formy.

Hru Attentat 1942 vyvinuli odborníci z Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky. Její vznik finančně podpořilo Ministerstvo kultury České republiky, Technologická agentura České republiky a Akademie věd České republiky. Zisk z prodeje je investován na podporu vědy a výzkumu.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.