Zápisky z Erasmu: Londýn, nezisková organizace Okénko

Zápisky z Erasmu: Londýn, nezisková organizace Okénko

Fakulta / fotogalerie / reportáž

Pro většinu vysokoškoláků znamená Erasmus především šanci strávit jeden nebo dva semestry na univerzitě v zahraničí. Už méně se ví, že prostřednictvím tohoto programu mohou studenti vyrazit do ciziny také na praktickou stáž. Kamil Cinkraut na Matfyzu studuje učitelství fyziky a jako stážista od března působí v neziskové organizaci Okénko, která má sídlo v Londýně.

Kingston upon Thames (foto: archiv autora)
Kingston upon Thames (foto: archiv autora)

Nápad vyjet na zahraniční stáž se v mé hlavě zrodil docela náhodou. Na semináři o Erasmu jsem se zeptal, zdali existují i stáže pro učitele, a byl jsem mile překvapen odpovědí. V zahraničí funguje řada českých škol, na kterých mohou studenti učitelství získávat praxi (např. v Londýně, Paříži nebo Římě). Neváhal jsem a po administrativním kolečku a několika desítkách mailů jsem už za necelé dva měsíce seděl v autobuse na cestě do Londýna.

Česká škola v Londýně

Přímo v Londýně se nachází hned několik českých škol (např. Česká škola bez hranic) a jednou z nich je i nezisková organizace Okénko, ve které nyní působím. V rámci stáže učím děti na prvním stupni základní školy matematiku a ukazuji jim pokusy, na kterých vysvětluji základní fyzikální poznatky. Primárním posláním Okénka je však umožnit dětem z českých (nebo i smíšených) rodin získat v Londýně české vzdělání. Děti se tady učí češtinu, prvouku a ve vyšších třídách i zeměpis.

Pečení perníčků na velikonoční akci (foto: archiv autora)

Kromě matematiky učím i češtinu a prvouku, vytvářím plány hodin a podílím se na přípravě doprovodných akcí (Velikonoční, Noc s Andersenem, Šlapáček). Právě na Šlapáčku jsme spolu s dalšími stážisty pro děti připravili putování parky a lesy, v rámci kterého malí žáčci poznávali nejen českou historii a tradice.

Co dělám mimo stáž?

Když neučím, tak poznávám krásy Londýna a jeho okolí. V deštivých dnech, které tu převládají, navštěvuji galerie a muzea, do nichž bývá vstup většinou zdarma. Pokud přeje počasí, vyrážím ven do města i do přírody. Jednou jsem například vystoupal na vrchol katedrály sv. Pavla, odkud se nabízí krásný výhled na Londýn (tzv. Zlatá vyhlídka), a jindy si užíval pohled z mrakodrapu Sky Garden. Vyrazil jsem také k moři, konkrétně do destinace Southend-on-Sea, kde se nachází „The longest pier in the World“, nejdelší molo na světě, které má 1,34 míle (2,16 km).

Nultý poledník: jednou nohou na západě a druhou na východě (foto: archiv autora)

Ve volných dnech se snažím si něco přivydělat. Stipendium mi pokryje náklady na bydlení a na jídlo, ale na výlety už mnoho peněz nezbývá. V rámci brigády jsem už čepoval pivo a vyzkoušel si práci zahradníka i tzv. kitchen portera čili pomocníka v kuchyni. O tom ale třeba zase někdy příště.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.