Matfyzáci soutěžili v indickém Silicon Valley

Matfyzáci soutěžili v indickém Silicon Valley

Informatika / článek

Sedm studentů Matfyzu se zúčastnilo světového finále programátorské soutěže Codevita, které se na konci února uskutečnilo v indické metropoli Bengalúr.

Ondřej Hübsch při přebírání ocenění (foto: J. Bátoryová)
Ondřej Hübsch při přebírání ocenění (foto: J. Bátoryová)

Soutěž Codevita pořádá indická společnost Tata Consultancy Services (TCS) a letos se konal už její šestý ročník. Zatímco v Indii má toto programátorské klání velké renomé a každoročně se jej účastní tisíce studentů, ve světě se o něm zatím příliš neví.

Technologická metropole Bengalúr se nachází na jihu Indie a se svými dvanácti miliony obyvateli je třetím nejlidnatějším městem země. Prvním zážitkem po dlouhém letu byla místní doprava, která je řízena zejména troubením a pravidlem, že rychlejší má přednost. Dojem naprostého chaosu posiloval ještě fakt, že se v Indii jezdí vlevo. Do hotelu, kde už o nás bylo řádně postaráno, jsme naštěstí dorazili bez nehody.

V dalších dnech jsme navštívili místní skanzen Janapada Loka, kde byla pro účastníky soutěže připravena ukázka tradičních tanců doprovázených hlasitým bubnováním a ochutnávka typické snídaně, jak jinak než pálivé. Podívali jsme se také do výzkumného centra TCS a dozvěděli se, čím se společnost zabývá a na jaké výzkumné odvětví se specializuje.

Program posledního dne našeho pobytu tvořila samotná soutěž. Do finále bylo pozváno dvacet nejlepších indických studentů a dvacítka nejlepších studentů ze zbytku světa. Účast byla opravdu mezinárodní, své zastoupení na soutěži měly země jako Japonsko, USA, Peru, Maďarsko nebo Čína.

Finále sestávalo z deseti programátorských úloh různých obtížností, k jejichž řešení jsme měli k dispozici šest hodin času. Naše výprava se nenechala zahanbit, Ondřej Hübsch obsadil třetí místo, Pavel Madaj a Richard Hladík se umístili na pátém a šestém místě (dále 13. Dominik Smrž, 21. Jana Bátoryová, 23. Jiří Sejkora, 26. Miroslav Krabec).

Děkujeme TCS a všem jejím zaměstnancům, kteří se o nás v Indii starali. Pokud studujete Matfyz a zajímáte se o programování, přihlaste se do některého z dalších ročníků, máte možnost podívat se do Indie, získat nevšední zážitek a vyhrát nemalou finanční odměnu!

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.