Matfyz se otevřel zájemcům o studium

Matfyz se otevřel zájemcům o studium

Fakulta / fotogalerie / článek

Součástí programu čtvrtečního dne otevřených dveří byly nejen prezentace o možnostech studia, ale také popularizační přednášky, zajímavé experimenty a ukázky technologických vychytávek.

Přehlídka všech studijních programů MFF UK a novinek z oblasti vědy se letos poprvé odehrála celá pod střechou historické budovy na Malostranském náměstí. Do sídla informatické sekce se ve čtvrtek přesunuli zástupci kateder a pracovišť, kteří uchazečům představili možnosti studia na Matfyzu.

Den otevřených dveří odstartoval v devět hodin ráno úvodním slovem děkana fakulty prof. Jana Kratochvíla, po kterém následovala fyzikální přednáška a beseda o studiu. Během té měli návštěvníci možnost pokládat své dotazy anonymně psanou formou přímo proděkanům pro studium a garantům jednotlivých oborů. Přijímací řízení a podmínky jeho odpuštění, počty přijímaných uchazečů, uplatnění absolventů, ale třeba také stravování v menzách, možnosti ubytování na kolejích nebo nabídka sportů, to vše zajímalo potenciální zájemce o studium.

Cenné rady a osobní zkušenosti budoucím vysokoškolákům zprostředkovali také samotní studenti a čerství absolventi Matfyzu, a to jednak v odpočinkové zóně, kde bylo možné zastavit se takzvaně „na kus řeči“, nebo u stánků, na kterých se prezentovaly jednotlivé výzkumné obory a jejich odvětví.

Zájemci na místě nahlédli do čerstvě obhájených bakalářských a diplomových prací studentů informatiky a seznámili se s výzkumnými projekty, které se na fakultě realizují. Kdo chtěl, vyzkoušel si pohyb ve virtuální realitě, potrápil hlavu u matematických rébusů nebo se třeba mohl zúčastnit soutěže ve vyhledávání ve videu.

Hlavní program v podobě úvodní přednášky a besedy o studiu, který se během dne několikrát zopakoval, aby podstatné informace nikomu neunikly, doplnily navíc také popularizační přednášky na nejrůznější vědecká témata.

Den otevřených dveří letos přilákal více než 700 návštěvníků. Věříme, že řadu uchazečů přesvědčil o tom, že je Matfyz správnou volbou, která jim přinese nejen jistotu budoucího uplatnění, ale především otevře bránu do úžasného světa vědy a společnosti inspirativních lidí, kteří se vědě věnují.

Tento článek jsme automaticky naimportovali z předchozího redakčního systému. Pokud se v něm něco pokazilo, dejte nám prosím vědět.